Финландия вече има доста строго законодателство за огнестрелните оръжия и

...
Финландия вече има доста строго законодателство за огнестрелните оръжия и
Коментари Харесай

Финландия няма да затяга контрола върху оръжията въпреки училищната стрелба

Финландия към този момент има много " строго " законодателство за огнестрелните оръжия и в този момент не е подобаващият миг да се разисква стягането му. Това съобщи министърът на вътрешните работи Мари Рантанен, представена от " Ройтерс ".

Изказването ѝ едвам след по-рано тази седмица, при която 12-годишно момче простреля трима съученици и един от тях умря.

Във вторник шестокласникът занесе револвер на собствен родственик в образователното заведение покрай Хелзинки, простреля собствен съученик и рани тежко други двама.

Във Финландия - страна с 5,6 милиона души население, където ловът и стрелбата по цели са доста публикувани, има над 1,5 милиона лицензирани огнестрелни оръжия и към 430 000 притежатели на лицензи.

Според изследване от 2018 година процентът на цивилни огнестрелни оръжия на глава от популацията във Финландия е най-високият измежду страните от Европейския съюз.
 Тормоз бил претекстът за стрелбата в учебно заведение във Финландия
Тормоз бил претекстът за стрелбата в учебно заведение във Финландия

Днес в страната беше ден на печал

Рантанен обаче акцентира, че огромният им брой не прави Финландия " страна, в която има принуждение с оръжия ".

" Полицейското следствие е в ранен стадий и даже да напредне бързо, това никога не е подобаващият миг да разясняваме дали би трябвало да затегнем законодателството си за оръжията ", уточни тя.

Полицията заяви, че разрешителното за револвер с диаметър 22, употребен при нападението във вторник, е принадлежало на родственик на обвинения. Този тип револвер нормално се употребява при пукотевица по цели.

Притежателите на оръжие са задължени по закон да държат оръжията си заключени.

Броят на практикуващите пукотевица във Финландия се е нараснал, откогато прилежаща Русия стартира войната си в Украйна през февруари 2022 година

Отбраната на Финландия се основава на наборна работа, която е наложителна за всички мъже, а резервистите се предизвикват да упражняват пукотевица, с цел да поддържат уменията си.

Във финландската четирипартийна дясна коалиция Рантанен съставлява националистическата Финландска партия, която се опълчи на по-строгите закони за оръжията.
 12-годишен откри пукотевица в учебно заведение във Финландия Обновена
12-годишен откри пукотевица в учебно заведение във Финландия

Дете почина, а други две са ранени

След стрелбата не е имало огромни апели от опозиционни партии за стягане на законодателството за оръжията.

Финландия ще продължи да подсигурява, че резервистите могат да практикуват пукотевица и да пази стрелбата и лова като развлечение, защото те имат дълга история в страната, акцентира Рантанен.

" Мога да кажа като цяло за нашето законодателство за оръжията, че е много положително и прецизно , въпросът е дали се съблюдава ", означи тя.

Председателят на комисията по защита на финландския парламент Юка Копра от Националната съдружна партия повтори думите на Рантанен, като съобщи, че разискването на законите за оръжията в този момент би било " изкуствено ".

" Трябва да проучим способи да помогнем на младежите и да предотвратим те да вършат сходни неща в бъдеще ", уточни Копра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР