Финландия вчера пое ротационното председателство на ЕС от Румъния без

...
Финландия вчера пое ротационното председателство на ЕС от Румъния без
Коментари Харесай

Финландия пое без много шум председателството на ЕС от Румъния

Финландия през вчерашния ден пое ротационното председателство на Европейски Съюз от Румъния без доста звук, до момента в който европейските водачи се бяха събрали в Брюксел, пробвайки се да изберат претенденти за най-важните постове в евроинституциите.

Централна тематика на шестмесечното финландско председателство ще бъде насърчаването на " световната лидерска роля на Европейски Съюз в дейностите за запазване на климата ".
Това значи и вдишване на обвързване до 2050 година да бъде реализирана климатична индиферентност , съобщи в тирада във финландския парламент предходната седмица министър председателят Анти Рине
The meetings during mostly take place in this historic venue: the designed by legendary Finnish architect (Photo by Rim Mezian)
— Ville Cantell (@villecantell) Мотото на финландското председателство е " Устойчива Европа - стабилно бъдеще " .

Като част от напъните да бъде вярна на тази концепция, Финландия реши да се откаже от подаръците , които прави председателството - като вратовръзки и шалове . Спестените 500 000 евро ще бъдат употребявани, с цел да се компенсира въглеродният отпечатък от полетите, с които ще идват делегатите на европейските срещи във Финландия.

В публикация, поместена през вчерашния ден на уеб страницата на финландското председателство Рине означи, че младежи в Европейски Съюз и други страни се събират пред " националните парламенти, с цел да покажат какво мислят по огромния въпрос, който ги тревожи: рецесията с климата ".-->
Той имаше поради митингите, проведени се под мотото " Петъци за бъдещето ", въодушевени от шведската екоактивистка Грета Тунберг.

" По време на финландското председателство освен ще чуем паниките на младежите, само че и ще отговорим на тях ", написа Рине.

Сред другите основни тематики за идващите шест месеца са решенията за бюджета на съюза за интервала 2021-2027 година

Друга тематика в дневния ред на финландското председателство е нуждата да бъдат предпазени общи европейски полезности като върховенството на закона, човешките права, равенството и демокрацията.

Миграцията е друга тематика, по която Финландия има интерес да има прогрес, макар безизходицата към Общата европейска система за леговище. През 2015 година Финландия ненапълно се оказа неподготвена за напора на мигранти по време на миграционната рецесия, сподели Тиликайнен.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР