Финландия ще удължи затварянето на границата си с Русия до

...
Финландия ще удължи затварянето на границата си с Русия до
Коментари Харесай

Финландия удължи затварянето на границата с Русия

Финландия ще удължи затварянето на границата си с Русия " до второ разпореждане ", откакто тя беше затворена в отговор на внезапното увеличение на броя на преминаващите мигранти.

Финландия, която се причисли към военния алианс на НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, твърди, че внезапното увеличение на броя на търсещите леговище е проведено от Русия - обвиняване, което Москва отхвърля.

Двете съседки имат обща граница от 1340 км.

Скандинавската страна затвори границата в средата на декември, откакто от август насам близо 1000 мигранти са пристигнали без виза през граничните ѝ пунктове с Русия.

Оттогава Финландия неколкократно удължава периода на затваряне, като последното удължение изтича на 14 април.

" Решението ще остане в действие до второ разпореждане, само че не по-дълго, в сравнение с е належащо ", се споделя в изказване на държавното управление в четвъртък.

Освен това " граничните контролно-пропускателни пунктове за морски трафик в Хаапасаари, пристанището Нуиямаа и Сантио ще бъдат затворени за плавателни съдове за забавление ", считано от 15 април, с цел да се предотврати " опцията инструментализираната миграция да се разшири до морския трафик ".

От 15 април ще бъде допустимо да се подават молби за леговище единствено на други морски гранични пунктове или на летища.

Отношенията на Финландия с Русия се утежниха след нашествието в Украйна през 2022 година

Москва предизвести за " контрамерки ", откакто Финландия се причисли към западния защитителен съюз НАТО през април 2023 година

През ноември Финландия в началото затвори четири от осемте си гранични пункта с Русия, а до края на месеца затвори и останалите.

Въпреки че Хелзинки по-късно отчасти облекчи затварянето, на 14 декември тя още веднъж реши да затвори цялата граница.

Според финландските управляващи повторното отваряне на границата може да съставлява опасност за националната сигурност и публичния ред.

" Финландските управляващи преглеждат тази обстановка като дълготрайна. През тази пролет не видяхме нищо, което да ни накара да заключим, че обстановката се е трансформирала доста ", съобщи министърът на вътрешните работи Мари Рантанен в изказване.

Рантанен добави, че стотици и евентуално хиляди хора остават наоколо до границата на Финландия от съветска страна.

Финландското държавно управление приготвя и законопроект, който ще му разреши " да ограничи приемането на молби за интернационална протекция " в лимитирани региони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР