Финландия разположи кучета, подушващи коронавирус, на главното международно летище в

...
Финландия разположи кучета, подушващи коронавирус, на главното международно летище в
Коментари Харесай

Коронавирус: Финландия открива заразени с обучени кучета

Финландия разположи кучета, подушващи ковид , на г лавното интернационално летище в скандинавската страна в границите на четиримесечен опит на различен способ за тестване , който може да се трансформира в елементарен и бърз метод за идентифициране на инфектираните пасажери, оповестява АП.

Четири кучета от разнообразни породи , подготвени от Финландската асоциация за разкриване на миризма, започнаха работа в сряда на летището в Хелзинки като част от финансираното от държавното управление тестване.

" Това е доста обещаващ способ. Кучетата са доста положителни в надушването ", разяснява Анна Хиелм-Бьоркман, професор по медицина на коне и дребни животни от Университета в Хелзинки.

" Ако работи, ще бъде добър способ за скрининг на всевъзможни места ", сподели тя, като изброи лечебни заведения, пристанища, домове за възрастни хора, спортни уреди и културни събития измежду вероятните места, където подготвени кучета могат да оказват помощ.

Докато откриватели в няколко страни, в това число Австралия, Франция, Германия и Съединени американски щати , също учат кучета като детектори на ковид , финландското изследване е измежду най-големите до момента.

Хиелм-Бьоркман разяснява, че Финландия е втората страна след Обединените арабски емирства - и първата в Европа - която е назначила кучета да душат за ковид. Подобна стратегия започва на интернационалното летище Дубай през лятото.

Пътниците , които се съгласят да положат безвъзмезден тест по доброволната стратегия в Хелзинки, нямат директен физически контакт с куче .

Те са помолени да потрият кожата си с кърпичка, която по-късно се слага в буркан и се подава на куче, което чака в обособена кабина. Участващите животни - ET, Kossi, Miina и Valo - преди този момент са минали образование за разкриване на рак, диабет или други болести .

На кучето му трябват единствено 10 секунди, с цел да подуши пробите от вируса, преди да заяви резултата от теста посредством драскане с лапа, лягане на земята или различен метод . Всичко би трябвало да завърши в границите на една минута.

Ако резултатът е позитивен , пасажерът се приканва да си направи PCR тест за ковид, за да се ревизира точността на кучето .

Тимо Аронкито, заместник-кметът на Вантаа, районът, в който се намира летището, съобщи, че програмата коства 300 000 евро - сума, която той назовава " удивително по-ниска ", в сравнение с другите способи за всеобщо тестване на идващите пасажери.

Четирите кучета ще работят на летището на смени , като две дежурят, до момента в който другите две си почиват.

" Кучетата би трябвало да си почиват понякога. Ако една миризма е лесна, тя не изморява кучето прекалено много. Но в случай че в близост има доста нови миризми, кучетата се уморяват по-лесно ", разяснява Анет Каре от Финландската асоциация за разкриване на миризми или " Умен нос ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР