Финландия премахна днес последния паметник на Ленин на своя територия,

...
Финландия премахна днес последния паметник на Ленин на своя територия,
Коментари Харесай

Финландия премахна последния паметник на Ленин на своя територия

Финландия отстрани през днешния ден последния монумент на Ленин на своя територия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7348
Десетки хора пристигнаха, с цел да гледат демонтирането на монумента в югозападния финландски град Котка, като някои от тях означиха събитието с шампанско.

" Премахването на паметника на основателя на един от най-бруталните режими в света, на руския комунизъм, е нещо ужасно ", съобщи пред Агенция Франс Прес 77-годишният Мати Лейконен.

Един човек, седнал на скамейка, изрази недоволството си от демонтирането на монумента, като държеше в ръце знамето на Съюз на съветските социалистически републики.

Паметникът на Ленин в замислена поза, " бе станал скъп за някои хора, или най-малко нещо всекидневно ". Мнозина обаче желаеха той да бъде отстранен, " защото отразява един интервал на репресии във финландската история ", съобщи Марку Ханонен, представител на общинските управляващи в Котка.

Финландия, която претърпява два кървави спора със Съветския съюз по време на Втората международна война, приема насилствен неутралитет по времето на Студената война в подмяна на това силите на Москва да не нахлуват още веднъж на нейна територия, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Демонтирането на монументи в страната, свързани със Съюз на съветските социалистически републики, зачести след съветската инвазия в Украйна.    
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР