Финландия избира нов президент , който да ръководи страната в

...
Финландия избира нов президент , който да ръководи страната в
Коментари Харесай

Финландците избират нов президент в ерата на НАТО

Финландия избира нов президент, който да управлява страната в новата ѝ роля в НАТО, откакто скъса с десетилетия на необвързаност, с цел да се причисли към западния защитителен съюз в отговор на нашествието на Русия в Украйна.


Приемането на скандинавската страна в НАТО предходната година провокира закани за „ контрамерки “ от нейния голям съветски комшия. През декември Финландия затвори цялата си граница с Русия в отговор на възходящия брой мигранти, които се пробват да преминат. Москва отхвърли финландските обвинявания, че води целенасочена акция.

И деветте претенденти дават обещание твърда позиция по отношение на Русия, в случай че бъдат определени за президент. Човекът на позицията управлява външната политика и политиката за сигурност в тясно съдействие с държавното управление и съставлява страната на срещите на НАТО, като в същото време работи и като главнокомандващ на финландските Сили за защита.

Александър Стуб от дясноцентристката " Национална коалиция " се обрисува като любимец, като последните социологически изследвания му дават поддръжка от 22-27% на първи тур, тъкмо пред демократичния член на " Зелената партия " Пека Хаависто, който събира към 20-23%.

Юси Хала-ахо от националистическата " Партия на финландците " не изостава доста от Хаависто с 15-18%.

Управителят на Банката на Финландия Оли Рен и еврокомисарят от социалдемократите Юта Урпилайнен са измежду другите шестима претенденти от целия политически набор.

Ако никой не събере повече от 50% от подадените гласове през днешния ден, ще се организира балотаж сред първия и втория претендент. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР