Финландия иска Великобритания да представи писмени предложения за сделка за

...
Финландия иска Великобритания да представи писмени предложения за сделка за
Коментари Харесай

Финландия даде на Джонсън време до 30 септември да представи план за Брекзит

Финландия желае Англия да показа писмени оферти за договорка за Брекзит до 30 септември, съобщи " Политико ".

" Ако не дотогава, е свършено ", акцентира министър председателят Анти Рине пред финландски кореспонденти в Париж след среща с френския президент Еманюел Макрон. Финландия сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Коментарът на Рине наподобява има за цел да ускори натиска върху английския министър председател Борис Джонсън, който съгласно европейски чиновници към момента не е показал никакви съответни други възможности за защитния механизъм за ирландската граница - главният противоречив детайл в договарянията за Брекзит.

Това е защитна уговорка, чиято цел е да се попречи на завръщането на физическа граница сред Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Англия. Цяла Англия би останала в митнически съюз с Европейски Съюз според съглашението на Тереза Мей с Брюксел, което бе отхвърлено от английския парламент и Борис Джонсън. Премиерът упорства да няма защитен механизъм, който съгласно него ще е спънка за Англия да подписва двустранни съглашения за свободна търговия.

Вчера Европейският парламент, чиято поддръжка за договорката за Брекзит е наложителна, предизвести, че няма да разреши утвърждение за съглашение за отдръпване без защитен механизъм.

Датата 30 септември бе посочена и от немския канцлер Ангела Меркел и Макрон в края на август, когато Джонсън посети Берлин и Париж. Тогава Макрон приказва за нуждата от един " потребен месец ".

Предупреждението също така цели да се избегнат договарянията в последната минута на срещата на европейските водачи на 17 и 18 октомври, две седмици преди формалната дата за излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз.

Срок до 30 септември обаче би затруднил Джонсън, тъй като на 29 септември би трябвало да стартира конгресът на неговата Консервативна партия, а предложение за Брекзит преди този момент рискува да докара до разединение.

Джонсън преди е заявявал, че е допустима договорка на Европейския съвет през октомври, само че неведнъж е упорствал, че Брекзит ще се състои на 31 октомври, даже и без такава, показва Би Би Си.

 Борис Джонсън
© Reuters

Борис Джонсън

Според английското държавно управление от идването на Джонсън на власт на 10 юли има прогрес в договарянията с Европейски Съюз. Макар държавното управление да споделя, че е показало оферти за опция на защитния механизъм, в изявленията Джонсън отхвърля да разкрие детайлности, заявявайки, че не желае да договаря обществено.

Европейски Съюз неведнъж разкритикува Англия, че не показва документално проектите си. По-рано ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че среща с Джонсън в понеделник е била " градивна ", само че акцентира, че до момента в който не бъдат показани оферти " не мога да ви кажа, гледайки ви право в очите, че е реализиран някакъв действителен прогрес ".

По думите на Рине той и Макрон са съгласни, че в този момент е време Борис Джонсън да " показа свои лични оферти документално, в случай че има такива. Ако не бъдат получени оферти до края на септември, е свършено ".

По време на пленарното съвещание на Европейския парламент през вчерашния ден Юнкер означи, че рискът от Брекзит без договорка е " осезателен ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (718)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР