Финландия и Швеция предприеха през уикенда първите официални стъпки за

...
Финландия и Швеция предприеха през уикенда първите официални стъпки за
Коментари Харесай

Финландия и Швеция вече са на крачка от НАТО

Финландия и Швеция започнаха през уикенда първите публични стъпки за бързо приемане в НАТО. В неделя финландският президент Саули Нийстьо и министър председателят Санна Марин оповестиха публично, че страната ще внесе кандидатура за приемане в Северноатлантическия алианс. Паралелно в прилежаща Швеция ръководещата Социалдемократическа партия разгласи аналогично желание. " Това е исторически ден. Начало на нова епоха ", разгласи Саули Нийстьо, чиято страна поддържа неутралитет и военна необвързаност от края на Втората международна война.

Промяната е още по-радикална за Швеция, която не взе участие във военни съюзи от към 200 години. " Вярваме, че Швеция се нуждае от формалните гаранции в областта на сигурността, които идват около участието в НАТО ", разяснява в неделя шведският министър председател Магдалена Андершон. " Руската инвазия в Украйна утежни сигурността на Швеция и Европа като цяло ", сподели и външният министър на страната Ан Линде. Управляващите в Стокхолм въпреки всичко направиха ангажимента, че в случай че кандидатурата им бъде утвърдена за участие в алианса, страната ще изрази едностранни запаси против разполагане на нуклеарни оръжия и непрекъснати военни бази на нейна територия.
Изненадваща спънка пред участието
Въпреки шумното възмущение по тематиката от страна на Русия, все още наподобява по този начин, че единствената действителна спънка пред Финландия и Швеция по пътя към НАТО изненадващо може да се окаже Турция. По време на неофициална среща на външните министри от алианса в Берлин в неделя Анкара сложи условие двете балтийски страни да прекратят поддръжката си за кюрдски паравоенни групировки на своя територия и да отстранен рестриктивните мерки за експорт на избрани оръжейни системи.

Според турския външен министър Мевют Чавушоглу диалозите с шведския и финландския му сътрудници са били потребни и двете страни са създали оферти по какъв начин да отговорят на терзанията на Турция. След срещата в неделя той е оповестил, че страната му не е срещу политиката на отворени порти във връзка с всички европейски страни, които имат предпочитание да аплайват за влизане в НАТО. Въпреки това Чавушоглу е обърнал по-специално внимание на Швеция, като съгласно него кюрдската формация ПКК, неразрешена като " терористична " от Съединени американски щати и Европейски Съюз, е провела срещи в Стокхолм през същия уикенда.
Реклама
Във връзка с позицията на Анкара генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява, че е убеден, че " ще успеем да отговорим на турските опасения по метод, който няма да забавя участието ". Въпреки че отхвърли да даде повече детайлности за диалозите при закрити порти в Берлин, американският държавен секретар Антъни Блинкен изрази сходна позиция. " В огромна степен съм убеден, че ще реализираме консенсус по този въпрос ", разгласи той.

Шведският боен министър Петер Хултквист разгласи през днешния ден, че Стокхолм към този момент работи с Анкара, с цел да преодолее запасите. " Ще изпратим група дипломати да проведат полемики и да водят разговор с Турция, тъй че да забележим по какъв начин всичко това може да бъде позволено и защо в действителност става дума ", добавя той. Подкрепа за шведската и финландската кандидатура е изразила и външният министър на Канада Мелани Джоли, която също е дискутирала въпроса с турския си сътрудник. " Трябва да осезаем този миг, това е историческо събитие и е доста по-важно от всевъзможни двустранни въпроси ", разяснява тя и добави, че задачата на Канада е да бъде измежду първите страни, които ще ратифицират присъединението, тъй че междинният интервал сред настояването и действителното приемане да бъде оптимално скъсен.
Двустранни съглашения за защита през преходния интервал
Притесненията на Швеция и Финландия е обвързвано точно с този интервал, който може да трае сред няколко месеца и една година и през който двете страни няма да получават автоматизирана отбрана по линия на член 5 на НАТО. Именно по тази причина държавните управления в Стокхолм и Хелсинки имат желание да подпишат двустранни отбранителни съглашения с натовски страни, като първото, което към този момент е реалност, е с Англия.

След решенията изпълнителната власт от уикенда през днешния ден парламентите на Швеция и Финландия започнаха публични диспути по тематиката за влизането в НАТО, като упованията са сесията в Хелзинки да продължи няколко дни. Въпреки че към 85% от всичките 200 финландски депутати поддържат влизането в алианса, към 150 от тях са декларирали предпочитание да приказват от трибуната и гласуването надали ще се случи до края деня в понеделник. " Нашата среда за сигурност фундаментално се промени. Единствената страна, която заплашва европейската сигурност и сега намерено води нападателна война, е Русия ", разгласи министър председателят на страната Санна Марин при откриването на парламентарния спор.
Реклама
" За страдание няма причина да имаме вяра, че актуалният тренд ще се обърне в обозримо бъдеще ", разяснява в понеделник и шведският министър-председател Магдалена Андершон, чието държавно управление би трябвало да вземе формалното решение за кандидатстване в НАТО до края на деня.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР