Финландия е започнала изграждането на планираната 200-километрова ограда по границата

...
Финландия е започнала изграждането на планираната 200-километрова ограда по границата
Коментари Харесай

Финландия започва строеж на ограда по границата с Русия

Финландия е почнала построяването на плануваната 200-километрова ограда по границата с Русия, оповестиха от граничната работа на страната. Хелзинки се притеснява, че Москва може да употребява мигрантските потоци по границата за политически цели.

Работата на терен ще стартира във вторник " с прочистването на горите и ще продължи по подобен метод, че построяването на пътища и монтирането на оградата да може да стартира през март ", се споделя в изказване на финландската гранична защита.

Очаква се трикилометровият пилотен план на югоизточния граничен пункт в Иматра да бъде приключен до края на юни, добавя тя.

Изграждането на още 70 километра, основно в югоизточната част на Финландия, ще се реализира сред 2023 и 2025 година

Като цяло Финландия възнамерява да огради 200 км от 1300-километровата си граница с Русия на стойност към 380 млн. евро.

Височината на оградата ще бъде над 3 метра , а в горната ѝ част ще има бодлива тел, като изключително сензитивните зони ще бъдат оборудвани с камери за нощно виждане, прожектори и високоговорители.

Понастоящем границите на Финландия се охраняват най-вече с леки дървени огради, предопределени основно да стопират добитъка да се отклонява към неверната страна.

Опасявайки се, че Москва може да употребява мигрантите за оказване на политически напън върху Хелзинки , претендентът за участие в НАТО Финландия одобри през юли нови промени в Закона за граничната защита, с цел да улесни построяването на по-здрави ограждения.

Въпреки че в предишното финландско-руската граница е " работила добре ", през ноември бригаден военачалник Яри Толпанен съобщи пред Агенция Франс Прес, че войната в Украйна е трансформирала обстановката със сигурността " радикално ".

Той съобщи, че оградата по границата е " нужна ", с цел да се спрат огромните противозаконни влизания от съветска територия.
През септември Финландия записва напор на руснаци, откакто президентът Владимир Путин подреди активизирането на резервисти, които да се борят в Украйна.
Естония, Латвия и Полша също покачиха сигурността на границите си с Русия или възнамеряват да го направят
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР