Финландия е малка страна – и по население, и по

...
Финландия е малка страна – и по население, и по
Коментари Харесай

100-те иновации от Финландия

Финландия е дребна страна – и по население, и по повърхност. Но това не й пречи да се подреди по доста индикатори сред най-хубавите в света. Изследванията на голям брой институти демонстрират че:
 24-5  24-3  24-1
– Финландия е най-свободната, най-стабилната и най-безопасната страна в света;
– В страната на процедура няма корупция и проведена престъпност. Може би това има връзка с обстоятелството, че правосъдната система на Финландия е най-независимата в света. А по самостоятелност и независимост на пресата страната заема трето място.
– Финландците се радват на най-голямата персонална независимост и право на избор в света.
– Доверието в полицията, политическата и правосъдната система е измежду най-високите в света. И естествено, доверието в другите хора въобще.
И съгласно Readers’ Digest на финландците може да се има доверие. Списанието организира тест, като предумишлено оставя на публични места портфейли с пари. 11 от оставените в Хелзинки 12 портфейла били върнати!
– Във Финландия има цялостно тъждество на половете още от 1906 година!
– Финландия е една от най-екологичните страни в света.
– Финландската просветителна система е потвърдено измежду най-хубавите в света, а първичното обучение е твърдо преди всичко.
– Това е най-четящата нация в света, както и най-образованата, а библиотеките в страната имат най-вече визити в света.
– Това е една от най-хубавите страни за правене на бизнес, изключително в региона на чистите технологии.
– Широколентовият интернет тук се счита публично за едно от човешките права.
– Финландия е най-хубавата страна в света във връзка с майчинството и развъждането на деца по всички индикатори.
– Храната във Финландия е най-чистата в Европа.

Как става това? Как от бедна земеделска страна, която получаваше филантропична помощ за гладуващите си деца, Финландия се трансформира в международен водач с извънредно висок стандарт?
Това можем да научим от книгата „100 Социални нововъведения от Финландия“.
В тази извънредно забавна и потребна, само че и занимателна книга, стотината създатели – изтъкнати персони от политиката, стопанската система и културата – разказват обществените рационализации, с помощта на които страната реализира подобен прогрес. Неща, които финландците са измислили, които са трансформирали обществените политики и са довели до позитивни публични промени.

Книгата се състои от 8 глави: Администрация, Социална политика, Здравеопазване, Култура, Международни връзки, Гражданско общество, Високи технологии, Развлекателни занимания, има и предговори към двете й издания от двама финландски президенти. Преведена на повече от 20 езика, а българското издание на 100-те нововъведения от Финландия излезе от щемпел тъкмо в дните на 100-годишния празник от оповестяването на независимостта на страната от Съюз на съветските социалистически републики (6 декември 2017).

Съставителите
 Илка и Вапу Тайпале показаха българското издание на Илка и Вапу Тайпале показаха българското издание на „100 Социални нововъведения от Финландия“ на 6 декември, когато страната чества 100-годишния празник от независимостта си от Русия и Съюз на съветските социалистически републики.
Съставители на книгата са семейство Илка и Вапу Тайпале – двамата са психиатри и политици.

Илка Тайпале (1942) е финландски политик, прочут пацифист и цивилен деятел. По специалност е доктор, психиатър. Доктор по медицина, доцент по обществена медицина, професор в Катедрата по обществена психиатрия към университета в Хелзинки.
Работил е като основен доктор в психиатрична болница „Келокоски“ и в Обществената болница за алкохолици, създател и член на голям брой неправителствени организации.
Посветил е живота си на поддръжката на бедните, безработните, бездомните, пандизчиите, алкохолиците и шизофрениците. Автор е на голям брой книги и изявления по отношение на мира и войната, обществената медицина и психиатрията.
Илка Тайпале е социалдемократ. Той е дълготраен депутат и консултант в градския съвет на Хелзинки.

Неговата брачна половинка доктор Вапу Тайпале е експерт по детска и юношеска психиатрия. Била е министър на опазването на здравето и министър на обществените въпроси на Финландия. Работила е и като общоприет шеф на Националния съвет за обществени грижи и на Националния център за проучвания и развиване на благоденствието и здравето във Финландия. Председателствала е университетски и софтуерни научноизследователски организации на национално ниво и в границите на Европейския съюз. Член и ръководител на Университетския съвет на Обединените народи и почетен ръководител на Международното сдружение за геронтотехнологии.
Била е съпредседател на Международната организация „ Лекари за предварителна защита на нуклеарната война “ и е старши консултант на Службата на СЗО за предварителна защита и политики за подкрепяне на психологичното здраве. Председател на Съюза за грижа за възрастните във Финландия.

Откъс
Хазарт? Само за щедрост
ФИНЛАНДСКАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА СЛОТ МАШИНИ


Още през 1933 година страната издава декрет, съгласно който право да ръководят слот машини имат само благотворителни организации.

Министерството на вътрешните работи постановява, че игрални автомати могат да се стопанисват само от Финландската асоциация за
слот машини – основана за тази цел нова организация, която идва на бял свят на 1 април 1938 година Тогава финландските жители имат достъп до 670 слот машини, които за първите девет месеца генерират 23.7 милиона финландски марки (около 4 милиона евро), половината от които са разпределени в поддръжка на 84 обособени организации. Новата асоциация се радва на добър старт.

За разлика от други регистрирани асоциации, Финландската асоциация за
слот машини през цялото време съставлява взаимен план на страната и неправителствения бранш, посредством който да се набират средства от игра в поддръжка на благотворителната активност на организации с нестопанска цел.

Асоциацията основава мрежа от представители, които подписват контракти с бизнесмени (обикновено притежатели на лицензирани обекти), и стартира да създава и поддържа
слот машини, като събира приходите от игрите и се грижи за сметките. Освен това асоциацията се занимава с кандидатурите за финансиране, поучава държавното управление по отношение на разпределянето на приходите и подсигурява за целесъобразното потребление на средствата. Иначе казано, асоциацията взе участие в целия поток на парите – от момента на стартиране на монета в машината до влагането на средствата по наставления от решението за финансова помощ метод. Финансиране се отпуска на всички асоциации с нестопанска цел, които извършват избрани критерии.

Асоциацията създава и поддържа лични машини, има необятен кръг от бизнес сътрудници, показва на държавното управление предложение за разпределянето на средствата по отношение на кандидатурите за финансиране през годината и управлява по какъв начин се употребяват финансовите помощи. Управата на асоциацията включва представители както на страната, по този начин и на неправителствения бранш.
Оборотът за 2012 година е 775 милиона евро, а облагата – 408 милиона евро, които отиват напълно в поддръжка на дейностите на организации с нестопанска цел, които способстват за здравето и общественото благополучие на жителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР