Финландия бе обявена за най-щастливата страна от Световния доклад за

...
Финландия бе обявена за най-щастливата страна от Световния доклад за
Коментари Харесай

Финландия за пети път бе обявена за най-щастливата страна в света

Финландия бе оповестена за най-щастливата страна от Световния отчет за щастието за пета поредна година, оповестиха Си Ен Ен и Юронюз.
Това е десетото издание на отчета, подготвян от Мрежата на Организация на обединените нации за решения за стабилно развиване въз основа на систематизирания от световни изследвания измежду популацията на близо 150 страни. България е на 85 място в класацията, а предходната година бе на 88-ма позиция.
От първото си издание Световният отчет за щастието се основава на две съществени хрумвания - щастието или оценката на живота могат да се мерят посредством анкети за публичното мнение и създателите могат да посочат главните индикатори на благосъстоянието, с които да обяснят по какъв начин се прави оценката на качеството на живот в другите страни. Очакванията са, че тази информация ще помогне за формулирането на политики в обособените страни, които да създадат обществата по-щастливи. Инициативата употребява данни от световни проучвания, с цел да покаже по какъв начин хората сами правят оценка живота си.
"Предишните отчети правеха обзор на връзките сред доверието на хората в държавните управления и институциите и щастието им. Резултатите демонстрират, че обществата с високо равнище на доверие са по-щастливи и по-устойчиви пред необятен набор рецесии ", споделят създателите в прессъобщение за отчета.
"Тазгодишният отчет се появява на фона на пандемията от COVID-19, която прекатурна човешките животи по целия свят ". "За 2021 година установихме незабравим растеж в целия свят на три прояви на добрина, следени в международното изследване на "Галъп ". Да окажеш помощ на чужд, да бъдеш доброволец и да правиш дарения - тези три дейности през 2021 година бележат мощен растеж във всички елементи на света и доближават до близо 25 на 100 над равнищата за интервала преди пандемията. Този напредък на благотворителността, който е изключително висок във връзка с помощта към непознати, е мощно доказателство, че хората оказват помощ на нуждаещите се, като в процеса се основава повече благополучие за бенефициентите, положителни образци за близките и по-добър живот за самите тях ", разяснява Джон Хелиуел, канадски икономист и редактор на Световния отчет за щастието, представен от Юронюз.
В класацията на страните от тазгодишното издание на отчета Финландия е отпред, и то със доста по-висок общ резултат от останалите страни в първата десетица. Дания също резервира второто си място, а Исландия заема трета позиция, изкачвайки се с едно място нагоре в класацията. Челните 10 места се допълват от Швейцария, Нидерлания, Люксембург, Швеция, Норвегия, Израел, Нова Зеландия. Следващите пет страни са Австрия, Австралия, Ирландия, Германия и Канада, която бележи забележителен спад от петото си място преди 10 години. Съединени американски щати са на 16-то място, с три места нагоре спрямо предходната година, Англия и Чехия резервират позициите си от 2021 година надлежно на 17-то и 19-то място, следвани от Белгия (19) и Франция (20) - най-високият рейтинг на страната до момента.
Преди България тази година още веднъж е Непал (84), а след страната ни в класацията е Либия (86). През 2021 година България бе класирана на 88-о място след Непал и преди Малдивите.
В дъното на класацията са Замбия (137), Малави (138), Танзания (139), Сиера Леоне (140), Лесото (141), Ботсвана (142), Руанда (143), Зимбабве (144), Ливан (145) и Афганистан (146). Авторите означават, че всяка година Световният отчет на щастието обобщава данни от предходни три години, с цел да се реализира по-голяма акуратност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР