Финландия бе обявена за най-щастливата страна от Световния доклад за

...
Финландия бе обявена за най-щастливата страна от Световния доклад за
Коментари Харесай

Коя е най-щастливата страна на света?

Финландия бе оповестена за най-щастливата страна от Световния отчет за щастието за пета поредна година , оповестиха Си Ен Ен и Юронюз.

Това е десетото издание на отчета , подготвян от Мрежата на Организация на обединените нации за решения за стабилно развиване въз основа на систематизирания от световни изследвания измежду популацията на близо 150 страни . България е на 85 място в класацията, а предходната година бе на 88-ма позиция.

От първото си издание Световният отчет за щастието се основава на две съществени хрумвания - щастието или оценката на живота могат да се мерят посредством анкети за публичното мнение и създателите могат да посочат главните индикатори на благосъстоянието, с които да обяснят по какъв начин се прави оценката на качеството на живот в другите страни. Очакванията са, че тази информация ще помогне за формулирането на политики в обособените страни, които да създадат обществата по-щастливи. Инициативата употребява данни от световни проучвания, с цел да покаже по какъв начин хората сами правят оценка живота си. "Предишните отчети правеха обзор на връзките сред доверието на хората в държавните управления и институциите и щастието им. Резултатите демонстрират, че обществата с високо равнище на доверие са по-щастливи и по-устойчиви пред необятен набор рецесии ", споделят създателите в прессъобщение за отчета.

"Тазгодишният отчет се появява на фона на пандемията от COVID-19 , която прекатурна човешките животи по целия свят ". "За 2021 година установихме незабравим растеж в целия свят на три прояви на добрина, следени в международното изследване на "Галъп ". Да окажеш помощ на чужд, да бъдеш доброволец и да правиш дарения - тези три дейности през 2021 година бележат мощен растеж във всички елементи на света и доближават до близо 25 на 100 над равнищата за интервала преди пандемията. Този напредък на благотворителността , който е изключително висок във връзка с помощта към непознати, е мощно доказателство, че хората оказват помощ на нуждаещите се, като в процеса се основава повече благополучие за бенефициентите, положителни образци за близките и по-добър живот за самите тях ", разяснява Джон Хелиуел, канадски икономист и редактор на Световния отчет за щастието, представен от Юронюз.

В класацията на страните от тазгодишното издание на отчета Финландия е отпред , и то със доста по-висок общ резултат от останалите страни в първата десетица. Дания също резервира второто си място, а Исландия заема трета позиция, изкачвайки се с едно място нагоре в класацията. Челните 10 места се допълват от Швейцария, Нидерлания, Люксембург, Швеция, Норвегия, Израел, Нова Зеландия . Следващите пет страни са Австрия, Австралия, Ирландия, Германия и Канада , която бележи забележителен спад от петото си място преди 10 години. Съединени американски щати са на 16-то място, с три места нагоре спрямо предходната година, Англия и Чехия резервират позициите си от 2021 година надлежно на 17-то и 19-то място, следвани от Белгия (19) и Франция (20) - най-високият рейтинг на страната до момента.

Преди България тази година още веднъж е Непал (84), а след страната ни в класацията е Либия (86). През 2021 година България бе класирана на 88-о място след Непал и преди Малдивите.

В дъното на класацията са Замбия (137), Малави (138), Танзания (139), Сиера Леоне (140), Лесото (141), Ботсвана (142), Руанда (143), Зимбабве (144), Ливан (145) и Афганистан (146) . Авторите означават, че всяка година Световният отчет на щастието обобщава данни от предходни три години, с цел да се реализира по-голяма акуратност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР