Финансовото състояние на турския конгломерат Dogus Holding AS,който има редица

...
Финансовото състояние на турския конгломерат Dogus Holding AS,който има редица
Коментари Харесай

Някогашният най-богат човек в Турция е затънал в дългове

Финансовото положение на турския конгломерат Dogus Holding AS,който има редица компании, опериращи в разнообразни браншове на бизнеса, се утежнява.

Размерът на задълженията е предиздвикал притежателя на корпорацията Ферит Сахенк да стартира да продава стек заведенията за хранене си от веригата Salt Bae, написа Bloomberg. Турският предприемач в миналото е бил най-богатият гражданин на страната, откакто продава своя 31-процентов дял в банката Turkiye Garanti Bankasi AS за близо $5,5 милиарда, които влага в хотели и туризъм.

Dogus Holdings обаче натрупва задължения, които се усилват освен поради свиването на турската валута. Корпорацията на Сахенк е почнала да изпразва хотелите си, с цел да се продадат като част от възобновяване на дълга. Това е част от съглашението с наемателите, с цел да се покрие сума от $2,5 милиарда от дълга. Сделката обаче не покрива и половината от цената на дълга, който е повишен с 17% единствено в границите на 2018 година до 28,6 милиарда лири или $5,2 милиарда.

Част от сериозността на казуса идва от това, че Сахенк би трябвало да върне дълга в задгранична валута, откакто турската лира се срина за последните 5 години.

Холдингът е заречен 23,4 милиарда лири под формата на активи против отговорностите си. Освен това загубата на цялата корпорация се нараснала с към с 25% от 2,3 милиарда лири през 2017 година и 2,9 милиарда лири през 2018 година.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР