Финансовото състояние на Александровска болница вече е стабилизирано, макар и

...
Финансовото състояние на Александровска болница вече е стабилизирано, макар и
Коментари Харесай

Александровска болница избегна фалита -

Финансовото положение на Александровска болница към този момент е нормализирано, въпреки и че не всички рецесии са решени, съобщи оп Българска национална телевизия изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Атанас Атанасов. Той увери, че банкрутът, който застрашаваше лечебното заведение, е предотвратен.

Вчера държавното управление взе решение за разпределяне на заем, с който да бъдат погасени просрочените отговорности на болничното заведение. Според направените планове оттук насетне болничното заведение може да действа стабилно като може и да излезе на облага.

Вчерашното решение планува отпущането на заем от Министерство на здравеопазването в размер на 35 млн. при 10-годишен период на погасяване с двугодишен гратисен интервал за главницата, заяви доктор Атанасов.

Той добави, че има оферта от Българската банка за развиване и за още един заем от 5 млн. лева С парите от заемите ще бъде напълно погасен дългът към над 180 снабдители.

В момента задълженията са стопирани на същото равнище, само че 40 млн. лв. са просрочени към снабдители. Това е огромна сума за нашата болница, не можем да я покрием със лични сили и по тази причина се наложи да желаяме помощ от страната, изясни прокуристът на болницата Владимир Георгиев по Нова телевизия.

По думите му има два разновидността за покриване на разликата от 5 млн. лв., която се получава сред задълженията и получените средства от страната - или със лични средства, или с заем от Българската банка за развиване, с която водят диалози.

От 2013 насам има разнообразни шефове. " Най-дълго е бил шеф доктор Костадин Ангелов ", уточни Георгиев. От няколко месеца той води словесни престрелки с болничното заведение и твърди, че сега тя може да изпадне в още задължения и има загуби над 6 млн. лв..

„ В момента задълженията са налице - 42 млн. или 40 млн. просрочени към снабдители. Ние просто ги преформатираме към дълг към принципала при естествени условия, при естествена рента и при естествени равнища на погашение. Така се получава опцията за болничното заведение да излезе от тази обстановка и да мине към нов бизнес модел ”, акцентира Георгиев.

Днес от управлението на болничното заведение оповестиха, че след работна среща с представители на синдикатите е реализирано съглашение за нарастване на главните работи заплати, до равнищата, контрактувани в Колективния трудов контракт за бранш " Здравеопазване ". Увеличението е приблизително със 70% и ще влезе в действие от 1 август 2022 година

По-рано този месец болничното заведение регистрира облага от 1,5 млн. лева, по данни за месец май, за първи път от години. С позитивен резултат са 2/3 от клиниките в лечебното заведение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР