Финансовото отчитане е начин на комуникация в света на бизнеса.

...
Финансовото отчитане е начин на комуникация в света на бизнеса.
Коментари Харесай

Финансовото отчитане е начин на комуникация в света на бизнеса

Финансовото отчитане е метод на връзка в света на бизнеса. Това съобщи Васко Райчев - ръководител на института за дипломирани ескпер-счетоводители в България (ИДЕС), по време на конференция в Българска телеграфна агенция.

ИДЕС е единствената национална професионална организация за всички дипломирани експер - счетоводители в България.
Те показала тяхната позиция по значими за икономическото развиване на България тематики, в това число провокациите пред финансовото отчитане в България от позиция на незадоволителната бистрота и отговорност на частния бизнес пред обществото, назряващата нужда от професионален орган за счетоводни стандарти и счетоводно законодателство, праговете за задължиетелн одит и положението на промяната в отчитането на бюджетния бранш.

В последно време се появяват оферти, които касаят самостоятелното финансово отчитане на предприятията, финансовия одит. Реформата във финансовата отчетност би трябвало да бъде добре премислен развой, в който вземат участие всички заинтригувани лица., съобщи Васко Райчев.

По думите му условно структурата където се реализира този тип другарство се назовава Национален съвет по счетоводство.
България има финансови стандарти за отчитане на дребните и междинни предприятия, а интернационалните стандарти са други - по-сложни и софистицирани за използване. Според васко Райчев тази граница би трябвало да се преразгледа.

Необходимо е възстановяване равнището на отчетности в България, считат специалистите.

Идеята за основаването на народен съвет не е нова. Трябва да се върне значимостта на въпросите по счетоводство, счита Ваня Йорданова, зам.-председател на ИДЕС.
За 2017 година са направени малко над 15 000 одита в България, оповестиха от института.

Те показаха и своята позиция по отношение на праговете за задължиетелн отид.

С препоръчаните промени в Закона за счетоводството не се плануват разширение на обсега на предприятията подлежащи на наложителен одит - нито във връзка с по този начин наречените прагове, нито във връзка с друфи условия.

Праговете се мерят посредством три индикатора - доходи от активността, стойност на активите и брой на личния състав. Тези критери са открити в Закона за счетоводството, който е мощ от 2016 година, показаха специалистите.

Евентуалното повишение на праговете безспорно ще докара до предпоставки за всеобщо правене и показване на ненадеждна финансова информация на потребителите на финансови доклади, с всички вероятни неблагопричтни последници от това, считат от ИДЕС.

Според тях смяната в праговете за одит биха имали съществено отрицателно отпражение за страната и обществото като цяло, тъй като забележителен брой от главните предприятия в страната, генериращи доходи от порядъка на 35-40 милиарда лева, няма да бъдат одитирани, а въпреки това неналичието на одит ще ограничи и затрудни както бизнеса по този начин и държавните органи.

Според Васко Райчев друга тематика, по която има празнота е използването на стандарти на финансов одит в обществения, или по този начин наименуван бюджетен бранш.

Той е голям. Отчитането на обществените финанси не би трябвало да е на второ място,каза той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР