Финансовото министерство публикува на сайта си проект на закон за

...
Финансовото министерство публикува на сайта си проект на закон за
Коментари Харесай

Горанов предлага Комисията по хазарта да стане агенция под негово ръководство

Финансовото министерство разгласява на уеб страницата си план на закон за основаване на Национална агенция по хазарта (НАХ), с който се предлага смяна във формата и организацията на настоящия хазартен регулатор - Държавната комисия по хазарта.

Поредната законодателна самодейност в този бранш се случва на фона на импортиран от Обединените патриоти план за промени в Закона за
хазарта, с които се цели лишаване на лицензите на частните уредници на лотарийни игри и прекосяването на тази активност напълно в държавния Български състезателен тотализатор.

Още преди седмица финансовият министър Владислав Горанов разгласи желанието на държавното управление да преструктурира Държавната комисия по
хазарта от групов в едноличен орган, тъй като в този момент се размивала отговорността. Горанов призна, че в активността си комисията е позволила доста неточности.

В момента ДКХ се ревизира от Държавна организация за финансова ревизия и прокуратурата поради сигналите за скандално занижаване на таксите, които събира от частните оператори на лотарийни игри. За последните пет години те са си икономисали най-малко 210 млн. лева от по-различното образуване въз основата за облагане в съпоставяне с държавното тото, съобщи шефът на АДФИ Георги Начев преди ден.

В проектозакона са разписани детайлно функционалностите, пълномощията и структурата на новата Национална организация по
хазарта. Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който извършва държавната политика в региона на хазарта и обвързваните с него действия. 

В момента комисията се управлява от ръководител, назначен от финансовия министърт, а нейните членове се дефинират на квотен принцип от няколко министерства.

Водеща цел на препоръчаните промени е посредством премахването на комисията като колегиален орган и заместването й с едноличен подобен в лицето на изпълнителния шеф на организацията, да се обезпечат възстановяване на работните процеси, бързи процедури и персонализиране на отговорността при взимане на законосъобразни решения, написа в претекстовете към законопроекта. 

Очаквайте детайлности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР