Финансовото министерство пое нов външен дълг за 2,25 млрд. евро

...
Финансовото министерство пое нов външен дълг за 2,25 млрд. евро
Коментари Харесай

Министерство на финансите пласира облигации за 2.25 млрд. евро

Финансовото министерство пое нов външен дълг за 2,25 милиарда евро на търг, заяви в. „ 24 часа “, базирайки се на чудесно осведомени източници. Продадени са били 7- и 12-годишни облигации.

Аукционът е минал при засилен интерес от страна на вложителите и поръчки за най-малко двойно по- огромно количество бумаги. По неофициална информация, постигнатата  рентабилност на 7-годишните бонове е 4,33%, а при 12- годишните - 4,81%.

Преди близо месец служебният финансов министър Росица Велкова разгласи, че възнамерява излизане на външните пазари, с цел да се финансира очертаващ се недостиг в бюджета за тази година. Тя напомни, че досега са изтеглени 1,8 милиарда лева дълг при предел, записан в обновения бюджет от 10,3 милиарда лева.

Финансови специалисти пресметнаха, че загубите от нарасналите в това време лихвени равнища са към 100 млн. лева за година, за целия интервал до падежа по новия дълг.

Според оповестения от финансовото министерство емисионен календар до края на годината на вътрешния пазар ще бъдат препоръчани бонове за 2,2 милиарда лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР