Финансовото министерство отложи с няколко месеца пореден срок в прословутата

...
Финансовото министерство отложи с няколко месеца пореден срок в прословутата
Коментари Харесай

И бензиностанциите си извоюваха отсрочка за касовите апарати

Финансовото министерство отсрочи с няколко месеца следващ период в прословутата Наредба 18 за касовите апарати. Този път отсрочката е за бензиностанциите. Те трябваше до края на юни да подменят електронните си системи с фискална памет (EСФП) и касовите си апарати съгласно новите условия на Национална агенция за приходите, тъй че да бъде отстранена опцията за манипулиране на оборота. Новият период е 31 юли, само че бензиностанциите, които са сключили контракти с разработчици за нови ЕСФП след 1 април, могат да ги внедрят до 30 септември. Според сектора това са по-голямата част от търговците на горива.

Поредното отсрочване на подмяна на касови апарати и софтуера към тях е направено след среща в Министерството на финансите (МФ) с търговци на горива. Те са съумели да убедят министър Владислав Горанов, че регламентираният период е непълен.

До 30 септември, или с шест месеца, към този момент бе продължен срокът за съблюдаване на условията в Наредба 18 за всички останали компании, регистрирани по Данък добавена стойност, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите. Както стана ясно, това е над 70% от бизнеса в страната. До смяната се стигна след мощно неодобрение на компаниите и закани за митинги поради късите периоди, в които би трябвало да бъдат направени огромни вложения и в множеството случаи да се промени напълно моделът на работа. В момента три работни групи в Национална агенция за приходите, в които вземат участие ИТ експерти, все още почистват наредбата от неразбираеми и спорни текстове, с цел да може тя да бъде приложена безпроблемно.

В края на март финансовото министерство удължи и срока за въвеждането на новите касови бележки на бензиностанциите, в които на обособени редова би трябвало да са посочени покупната и продажната цена на горивото със и без данък и Данък добавена стойност. Тези касови бонове трябваше да се появят от 1 април, само че по гледище на бизнеса бяха отсрочени за 1 октомври.

До момента МФ не е дало отговор на забележката на Комисията за защита на конкуренцията, че оповестението на покупните и продажните цени на горивата в касовите бележки може да докара до “по-лесна съгласуваност на ценовата политика ”, т.е. до картелни съглашения. По-големият проблем обаче е, че новите условия за касовите бележки са изцяло безсмислени. Разбивките на цената не дават информация за облагата на търговците, какъвто бе замисълът. Разликата сред продажната и покупната цена демонстрира само маржа за търговеца, в който влизат всички направени от него разноски.

Е-ТЪРГОВИЯ

Наближава крайният период и за онлайн търговците - до 29 юни те би трябвало да разгласят пред Национална агенция за приходите своите електронни магазини. Изискването важи за физически и юридически лица, които правят продажби по интернет по занимание, т.е. не визира жителите, които случайно продават свои лични движимости. Декларирането става по електронен път посредством портала за е-услуги на Национална агенция за приходите. Наскоро от приходната организация оповестиха, че към този момент са декларирани над 12 000 електронни магазини. В същото време се чака поредна смяна в Наредба 18, обвързвана с работата на електронните магазини. Те упорстват да отпадне условието за издаване на касови бележки при заплащания с банкова карта по интернет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР