Финансовото министерство няма да внесе нов бюджет за 2023 г.,

...
Финансовото министерство няма да внесе нов бюджет за 2023 г.,
Коментари Харесай

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите

Финансовото министерство няма да внесе нов бюджет за 2023 година, а ще предложи удължено деяние за осъществяване на този за 2022 година Служебният отраслов министър Росица Велкова предизвести, че страната би трябвало да вземе нов държавен дълг, тъй като в противоположен случай фискалният резерв ще се понижи фрапантно.

Служебното държавно управление не е длъжно да прави държавен бюджет. Исторически и в практиката е признато то да прави други неща. Факт е, че служебният кабинет е мобилизирал експертния си капацитет и даже са направени три разновидността за бюджет. Това заяви бившият обществен министър Христина Христова в ефира на " България заран ".

Според икономиста Преслав Райков България би трябвало да стартира да се държи по-дисциплинирано финансово. 

" Можеше да се пристъпи и към по-рестриктивни ограничения за бюджета. Трябва да се оправим с него. Замразяването му на настоящата рамка би било положително за доста от проинфлационните политики. Вече не сме в Ковид рецесия, болестта мина и стопанската система се възвърне - дори надскочи ", акцентира той.

По думите на икономиста е неотложно да бъде отстранена диференциацията на Данък добавена стойност, защото мярката не е работеща нито при брашното и хлебните артикули, нито при отстъпките с горивата. 

" Даваме си сметка, че има закъснение на заплатите от растежа на инфлацията за разлика от пенсиите, където имаше двукратно увеличение. Това, което би трябвало да ни тревожи, е, че в случай че през 2022 година пенсиите съставляваха 9% от Брутният вътрешен продукт, за 2023 година към този момент е планувано те да доближат 11,3 на 100. 60% към този момент са от налози - системата за пенсионно обезпечаване изгубва характера си ", установи Христова.

Райков акцентира, че нов държавен дълг в реалност ни е нужен, с цел да обслужваме остарели излъчвания. 

" Другата година идват преоценките на кредитния рейтинг. Надявам се на никое място да нямаме намаляване и в трите организации. Вероятно обаче ще имаме съществени мнения във връзка с политическата непоклатимост и фискалната политика. Има място за нов дълг, само че би трябвало да се употребява доста деликатно ", счита икономистът.

Бившият обществен министър пък е на мнение, че проблем остава неналичието на формулировка за енергийна беднотия. Цените на енергоносителите също не престават да се повишават, поради което ще са нужни повече средства. 

" Има логичност служебният кабинет да не внася бюджет, тъй като той е главният политически инструмент ", безапелационна бе Христова пред  Bulgaria ON AIR.

Райков дискутира и размера на недостига, с който ще приключим година.  " Ще сме към 4,5%, действително. На касова основа евентуално ще сме към 3,5-3.8% ", предвижда икономистът.

Христова заключи, че постоянно би трябвало да има баланс и подкрепяне на бизнеса, защото точно в него се основава Брутният вътрешен продукт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР