Финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен

...
Финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен
Коментари Харесай

Конгресмен призова за санкции срещу Гешев. Причината е корупция

Финансовото министерство на Съединени американски щати да наложи наказания против българския основен прокурор Иван Гешев. За това упорства американският конгресмен Уорън Дейвидсън в свое писмо до финансовата министърка Джанет Йелън.

Дейвидсън е републиканец от Охайо, някогашен военнослужещ в американската войска, който постоянно работи по финансови тематики в Конгреса на Съединени американски щати.

Подписаното от него писмо беше публикувано от няколко български депутати в обществените мрежи в петък. Самият Дейвидсън удостовери, че е негов създател, публикувайки копие в профила си в Туитър, заяви.

Конгресменът упорства Вашингтон да глоби Гешев поради подозрения за корупция, както и поради пренебрегването на към този момент наложените наказания по световния закон „ Магнитски “ от българското държавно обвиняване.

През юли 2021 година  САЩ глобиха депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков и обвинения по редица обвинявания в България предприемач Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане на американска територия беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Веднага след оповестяването на американските наказания, българската прокуратура стартира инспекции. На 21 юли 2021 година основният прокурор
Иван Гешев беше запитан
по време на свое чуване в Народното събрание дали има формирано дело против Пеевски по този мотив. Той отговори, че няма „ персонален интерес “ по тематиката и не е осведомен.

Шест дни по-късно ръководителката на към този момент закритата Специализирана прокуратура Валентина Маджарова заяви, че инспекцията против Пеевски и Желязков е прекъсната. Това съответства с рождения ден на депутата на Движение за права и свободи. Седмица по-късно юристите му внесоха иск против наложените му наказания в Окръжния съд на окръг Колумбия.

Сега конгресменът Дейвидсън упреква българската прокуратурата, че с бездействието си по отношение на по-голямата част от глобените по „ Магнитски “ подкопава световния закон.

„ Крещящото неуважение на американските наказания от основния прокурор е недопустимо и би трябвало да бъде адресирано “, приканва Дейвидсън в писмото си до финансовата министърка на Съединени американски щати Йелън.

Според него „ потреблението на управлението на прокуратурата като оръжие в услуга на проведената престъпност и корупцията е сериозна опасност за стабилността на значим съдружник в НАТО и по общо – на целия район на Балканите “.

Това не е първата рецензия към българските управляващи от страна на представители на американската законодателна власт. В началото на март 2021 година Двамата сенатори приканиха България да почита демократичните полезности и върховенството на закона.

В взаимно изказване на Боб Менендес и Джим Риш се споделяше, че „ непрекъснатата корупция, утежняването на медийната независимост, политизирането на правораздаването и други закани за върховенството на закона слагат съществени провокации пред двустранните американско-български връзки “.

Няколко месеца по-късно Вашингтон наложи глобите против Пеевски, Божков и Желязков. Оттогава насам основният прокурор Гешев нееднократно е определял световния американски закон „ Магнитски “ като „ политически и административен инструмент “, който „ не е наложително да води до наказателно-правен резултат “ в България.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР