Финансовото богатство на българските домакинства се увеличава с 5.9 млрд.

...
Финансовото богатство на българските домакинства се увеличава с 5.9 млрд.
Коментари Харесай

Ето колко е финансовото богатство на българските домакинства

Финансовото благосъстояние на българските семейства се усилва с 5.9 милиарда лв. през последните 12 месеца, достигайки 73 милиарда лв. към юни 2017 година Богатството през последните три години нараства най-съществено от десетилетие насам, само че още изостава от темповете на напредък през върховата 2007 година
Това сочи отчетът „ Лични активи в България: Финансово благосъстояние и пазар на жилища, трето тримесечие на 2017 година “ на Industry Watch.
Банковите депозити са най-предпочитаната форма на икономисване, въпреки че лихвите се намаляват. Домакинствата са получили лихвен приход в размер на 251 млн. лв. за последните 12 месеца. Ефективната рента пада до 0.5% годишно, само че това не обезкуражава спестяващите българи, които са внесли нови 2.2 милиарда лв. по свои банкови сметки през последния 12-месечен интервал.
Стойността на жилищните парцели, които българите имат, се повишава. Търсенето на жилища остава високо, подтиквано от растежа на приходите и заетостта, ниските лихви по жилищните заеми (3.9% през август) и ускоряващата се кредитна агресия. Дори цената на ипотечното финансиране да се увеличи през 2018 година, тя остава извънредно ниска в исторически проект. Нещо повече, поради ниските лихви обслужването на задълженията сега е най-лесно от 2009 година насам.
Пазарните цени на жилищата нарастват с 8.6% годишно през второто тримесечие на 2017 година, а от дъното на пазара през 2013 година до момента жилищата са поскъпнали с 21% по данни на Национален статистически институт. По този метод междинната цена на кв. м. жилищна повърхност в страната (без новото строителство) доближава 533 евро в средата на 2017 година Имайки поради удобните стопански трендове, жилищните цени ще се повишават и през идващите месеци.
Столицата София концентрира 36% от цената на градските жилища през второто тримесечие на 2017 година 11% от жилищното благосъстояние е в област Варна, а Пловдив и Бургас прибавят към 9% от пазарната стойност на жилищата в страната. Сред десетте области с най-голямо жилищно благосъстояние попадат и Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Хасково и Плевен. Под 1/5 от общата стойност на жилищата е в останалите, по-малки области на страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР