Финансово закъсалата ТЕЦ „Марица Изток 2“ търси банки, която да

...
Финансово закъсалата ТЕЦ „Марица Изток 2“ търси банки, която да
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица Изток 2 търси 25 млн. лв. овърдрафт от банки


Финансово закъсалата Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ търси банки, която да даде заем на компанията под формата на овърдрафт. Той ще бъде с предел от 25 млн. лева, излиза наяве от оповестената социална поръчка. Намерението на централата е да употребява овърдрафта като оборотни средства – за покупка на първични материали, материали и други нужни за действието на ТЕЦ-а артикули.

За овърдрафта централата е разгласила две обособени позиции, а главното условие на държавната Топлоелектрическа централа е да не се търси поръчителство по заема. Едната позиция е за 15 млн. лева, а другата е за 10 млн. лева, е записано в обявлението.

Според него кредитният предел ще се даде със период на прилагане и погасяване на всички дължими по него суми в границите на една година, след влизането в действие на контракта. Кандидатите за процедурата могат да подават предложения до 1 април. Отварянето на офертите на претендентите ще бъде на идващия ден. Договорите се чака да влязат в действие или от датата на подписване или най-късно до 7 май 2019 година

Държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ е в тежко финансово положение като се чака тя да приключи 2018 година с рекордна загуба. Очакванията ни са загубата да бъде към 330 млн. лева, заяви неотдавна Петьо Иванов, изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг. Той напомни, че общо задълженията на централата към този момент приближават 1 милиарда лв.. Ако финансовото положение продължи да бъде сходно, то има възможност основната държавна централа да изпадне в неплатежоспособност следващата година, добави Иванов. Именно поради това страната стартира договаряния с Европейска комисия за увеличение на капитала на сдружението с към 600 млн. лева За да се случи това обаче е належащо първо Брюксел да даде зелена светлина - в противоположен случай това се приема за нерегламентирана държавна помощ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР