Финансовият свят беше разтърсен през 2008 г. Името на чисто

Финансовият свят беше разтърсен през 2008 г. Името на чисто ...

Ердоган: Турция гради нов финансов център.


Финансовият свят беше разтърсен през 2008 г. Името на чисто новото земетресение беше явление, възникнало през 90-те години на миналия век, което нараства експоненциално в началото на новия век и експлодира през 2008 г. с ефект на пренасяне по целия свят. След повече от десетилетие страните по света, включително Турция, все още обмислят нови финансови и икономически структури, за да избегнат подобна криза. Във връзка с това „Турция демонстрира, че е способна да стане участник в тази променяща се финансова игра.“, заяви в президентът Реджеп Таийп Ердоган.

В обръщение по време на финансова конференция в Истанбул президентът заяви: “Редица държави работят за създаването на нови финансови и икономически структури в свят, затънал в икономическа рецесия”, позовавайки се на плана на Турция за развитие на нови финансови структури и инструменти.

Сигналите за възникваща тенденция на преструктуриране в световната икономика представляват възможност за превъзходство на Турция, тъй като страната преследва собствена програма за икономически реформи.

“Финансовата криза през 2008 г. разбули факта, че настоящата система е неустойчива, но тя остава непокътната, дори не е поставена под въпрос. Днес светът е заобиколен от нов страх от икономическа рецесия”, каза Ердоган. “Интервенциите, които създадоха впечатлението, че кризата е преодоляна, вече не се справят ефективно.”, заяви той.

Източник: econ.bg