Финансовият мнистър Асен Василев разбуни духовете в обществото с изказването

...
Финансовият мнистър Асен Василев разбуни духовете в обществото с изказването
Коментари Харесай

Какво е общото между Асен Василев и Владислав Горанов?

Финансовият мнистър Асен Василев разбуни духовете в обществото с изявлението си, че работодателите са " некадърни ", тъй като заплащат доста ниски заплати.

Изказването му бе част от дебата за повишение на минималната работна заплата. Работодателите даже му желаеха опрощение, което той им отхвърли.

Интересен факт е, че Василев напълно не е първият финансов министър, направил такова изявление. Подобно изказване имаше и неговият предходник Владислав Горанов.

Ето какво сподели Василев съгласно неофициална информация:

" От пазара би трябвало да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати.

Защото не могат да основат организация и не могат да употребяват уменията на служащите. Тук служащият не можел да изкара 710 лева, в Гърция умерено изкарват по 1000 евро ".

Официално Василев не отхвърли тези си думи. И съобщи, че продуктивността в България е към 50%, а равнището на възнаграждение - към 25% от междинното в Европейски Съюз.

" Ако има работодатели, които не могат да обезпечат задоволително добра организация и задоволително добър артикул, тъй че един служащ да отбрани 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели естествено биха останали на пазара ", сподели той.

Подобно изявление имаше и Владислав Горанов, до момента в който бе финансов министър. Той предложи на бизнеса да привиква с по-високите приходи и хонорари в България.

Горанов съобщи, че работодателите постоянно приказват за продуктивност на труда. Според него обаче би трябвало да се сложи въпросът и за успеваемостта за бизнеса.

Горанов съобщи, че няма по какъв начин конкурентоспособността да се търси единствено и само за сметка на цената на труда. Той посочи, че доста кадърни хора са напуснали България точно поради ниските приходи у нас.

" Бизнесът концептуално би трябвало да свикне и той е заставен от пазара на труда, че в случай че желаеме да запазим кадърните хора в България, цената на труда ще бъде по-висока от това, което те са калкулирали в своите сметки ", сподели Горанов.

До наскоро всички български политици, в това число такива, които по етикет се водят " леви ", промотираха България като положително място за вложения поради евтината работна ръка.

Сега обаче и актуалните ръководещи, и някогашните ръководещи, които са сегашна съпротива, очевидно споделят по-различно мнение.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР