Финансовият министър Владислав Горанов вероятно ще използва постъпленията за погасяване

...
Финансовият министър Владислав Горанов вероятно ще използва постъпленията за погасяване
Коментари Харесай

България пласира 200 млн. лв. петгодишни ДЦК при -0.11% доходност и голям интерес

Финансовият министър Владислав Горанов евентуално ще употребява постъпленията за погасяване на падежиращите след дни 165 млн. евро дълг

© Надежда Чипева В първия си аукцион на ДЦК за годината Министерството на финансите съумя да продаде 200 млн. лева петгодишни облигации при -0.11% рентабилност. Тази негативна стойност значи, че действително не страната ще заплаща на вложителите да купят дълга й, а противоположното. Това от дълго време не е куриоз, като някои държавни управления в еврозоната продават даже и над 10-годишни бумаги с рентабилност под нулата.

Причините са политиката на негативни лихви, налагана от ЕЦБ, както и свръхликвидността на българските банки. Отрицателната рентабилност беше предстояща поради равнищата, на които се търгуват на вторичния пазар българските ДЦК с къс матуритет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Гладни за дълг

Към аукциона е имало стабилен интерес, като съгласно оповестените от Българска народна банка данни подадените поръчки са били сумарно за над 497 млн. лева, което е съвсем 2.5 пъти презаписване. Средната цена от всички поръчки е съответствала на -0.04% рентабилност, само че финансовото министерство е одобрило единствено 200 млн. лева, какъвто беше и предварителният анонс. Така се стига до постигнатата -0.11% рентабилност, като е имало поръчки и при -0.21%.

" Разпределението на утвърденото количество ДЦК по типове вложители демонстрира водещо присъединяване от страна на банките, които получават 64% от размера на емисията, следвани от застрахователните сдружения с 26.5% и пенсионните фондове с 9.5% ", оповестиха от Министерството на финансите.

Това систематизиране се обуславя от глада на банките за принадлежности, в които да пласират свръхрезервите си. Те могат да подават непотребната си ликвидност в Българска народна банка, само че по тази причина заплащат 0.7% негативна рента, на фона на което по-малкият минус от държавните бумаги наподобява атрактивно. Същевременно пенсионните фондове обичайно имат интерес най-вече към по-дългосрочни бумаги, а и те имат много по-малко регулаторни ограничавания да държат задгранични и деноминирани в други валути ДЦК. При банките това носи по-голямо рисково тегло и надлежно изисква заделяне на повече капитал.

Почти казус

Това не е първият път, когато България пласира дълг при негативна рентабилност - през 2017 година беше продадена емисия 4-годишни ДЦК при -0.19%, само че тогава бяха пласирани едвам 30 млн. лева За пръв път обаче това се случва при по-следените от пазара петгодишни бумаги, а също и спредът по отношение на аналогичните немски ДЦК е рекордно невисок - 38 базисни пункта.

Това естествено се дължи в огромна степен на външните условия, само че за сполучливия аукцион способства и напредъкът на България по пътя към еврозоната, както и обвързваното с това повишаване на кредитния й рейтинг. Друг плюс е, че новата емисия към този момент не води до повишаване на отговорностите на страната. Постъпленията евентуално ще бъдат употребявани за погасяване на падежиращия по-късно през седмицата 165 млн. евро дълг. За цялата година падежите са за към 1 милиарда лева, което значи, че пласирането на ДЦК в тези размери няма да усилва номинално задлъжнялостта, а даже при упования растеж на стопанската система ще свива съотношението дълг./БВП.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР