Финансовият министър Владислав Горанов смята, че сред бизнеса Наредба Н-18

...
Финансовият министър Владислав Горанов смята, че сред бизнеса Наредба Н-18
Коментари Харесай

Горанов: Наредба Н-18 се използва като смокинов лист

Финансовият министър Владислав Горанов счита, че измежду бизнеса Наредба Н-18 се употребява като смокинов лист. Протестите съгласно него са за прикриване на неверния модел на правене на бизнес.

На срещата с Национална агенция за приходите и представилите на бизнеса в Мнинистерския съвет, отдадена на правоприлагането на Наредба Н-18, Горанов изясни, че наредбата е единствено инструмент за по-справедливо отнасяне на взаимоотношенията при правенето на бизнес.

Той напомни, че на последната среща представителите на дребния и междинен бизнес, хотелиери и ресторантьори сложили много въпроси.

Ние останахме с усещането, че огромна част от тези въпроси не са директно свързани с наредбата или огромна част от причините, които се употребяват, са свързани с въпросите, които стоят към наредбата. Идеята на днешната среща е да сложим началото на един открит пред публиката спор, който да чуем представителите на обособените сектори дали поддържат философията на наредбата, акцентира финансит номер едно.

По думите на Горанов, в случай че има недоумение за правилата на наредбата, би трябвало да се почне дебата от началото. Той би желал още по време на днешната среща да се очертае рамката на правилата и в случай че там няма поддръжка,трябва да се търси общо схващане каква е функционалността на приходната администрация и къде са проблемите в неофициалната стопанска система.

" Ако се обединим към правилата на това, което всички целим - по-справедлива икономическа среда и равноправно отнасяне на икономическите субекти, ще ни е по-лесно да продължим ", категориен беше финансовият министър. Той уточни, че огромна част от въпросите, които се чуват в обществената среда, се дължат на недоумение.

Горанов е сигурен, че една част от съпротивата се поражда точно тъй като наредбата реализира избрани цели, най-малко като философия. Според него събирането на повече доходи при ниска данъчна тежест, не е самоцел.

Финансовият министър уточни, че да се събират повече доходи при най-ниската данъчна тежест в Европа и при най-ниската преразпределителна роля е единственият късмет на министъра на финансите в среда, в която 30 години след прехода обществото разпорежда извънредно огромни очаквания на страната и нейната преразпределителна роля.

В умозаключение финансовият министър регистрира, че преразпределителната роля на България е третата най-ниска в Европа. " От една страна желаеме да сме солидарни към разноските, а от друга - доста демократичен метод към приходната част на бюджета ", сподели още Горанов.

От своя страна изпълнителният шеф на Националната организация по приходите (НАП) Галя Димитрова уточни, че са извършени над 300 срещи с представители от всички сектори, с цел да уточнят всички въпроси и да намарят механически решения. В резултат на дейния разговор с бизнеса били основани различни благоприятни условия за електронната търговия, за лекарите и медицинските заведения, за които било обещано опция да се употребяват облекчени и съвременни софтуери.

Към момента в Национална агенция за приходите са регистрирани към 900 софтуера за ръководство на продажбите, а други 130 са в развой на регистриране. Галя Димитрова смята, че концепцията на приходната администрация за ограничение на сивата стопанска система среща схващане от търговците и без значение от полемиките, десетки търговци към този момент работили според наредбата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР