Финансовият министър Владислав Горанов потвърди пробива на информация в масива

...
Финансовият министър Владислав Горанов потвърди пробива на информация в масива
Коментари Харесай

Горанов потвърди теча на лични данни от НАП. Засегнат бил 3% от масива

Финансовият министър Владислав Горанов удостовери пробива на информация в масива на Национална агенция за приходите, за който стана ясно през вчерашния ден.
 Борисов свика изключително Съвета по сигурност поради теча от Национална агенция за приходите  Хакери настояват, че са източили данни на милиони българи и компании. Национална агенция за приходите ревизира опасността
" Изключително неприятна офанзива. Информацията фактически е част от базата данни на Национална агенция за приходите. Около 3% от общата база данните са наранени. Тепърва ще се дефинира точният брой на лицата, чиито персонални данни са били изтеглени ", съобщи финансовият министър след изключително съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по отношение на хакерската офанзива.

По думите му са изтекли освен персонални данни, само че и данъчно-осигурителна информация. " Тя е незадоволителна, с цел да може да се направи повсеместен извод за имущественото положение на физическо лице, само че това не прави случая по-лесен за пояснение ", разяснява Горанов. Той изясни, че анализът на специалистите демонстрира, че са изтеглени " откъслечни части " от голямата база данни.

Вътрешният министър Младен Маринов също приказва пред медиите след съвещанието.

" Запознахме премиера с ситуацията към офанзивата против осведомителните масиви на Национална агенция за приходите. От съветски домейн е изпратено известие до български медии, линковете в който водят до сървъри на Национална агенция за приходите. Тази информация съответствува със сървърите на Национална агенция за приходите и това удостоверява нерегламентирания достъп до тях. Продължава работата за откриване на хакерската офанзива и за минимизиране на вредите. По предписание на премиера се правят инспекции в други институции за това дали има осъществен сходен достъп ”, разяснява Маринов.

Горанов допълни, че не желае да търси връзка сред актуализацията на бюджета и придобиването на американските изтребители и деня, в който стана хакерската офанзива.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР