Финансовият министър Владислав Горанов подписа поредното, трето, отлагане на сроковете

...
Финансовият министър Владислав Горанов подписа поредното, трето, отлагане на сроковете
Коментари Харесай

Трета отсрочка за новите касови апарати и отстъпки за по-едрия бизнес

Финансовият министър Владислав Горанов подписа следващото, трето, отсрочване на периодите за промяна на софтуера към касовите апарати, макар заканите си в предишното, че няма да прави нови отстъпки.

Министерството на финансите разгласява в петък следващите промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Регистрираните и нерегистрираните по Данък добавена стойност компании, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО), ще могат да работят по досегашния режим до 31 януари 2020 година Според сегашните правила промяната трябваше да стане до 30 септември.

Според претекстовете към наредбата съществуващите софтуери са най-различни и изискват комплицирани механически решения, заради което съществуващите периоди са незадоволителни.

За идната замяна на касовите апарати и софтуера към тях се разбра на 15 февруари 2018 година след скандал в бюджетната комисия в Народното събрание. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в действие от 1 януари 2019 година Впоследствие срокът се отсрочи за 31 март 2019 година

След всеобщ отпор на бизнеса поради проблемите, които основава смяната, финансовото министерство реши още веднъж да отсрочи мярката – този път за 30 септември. Бизнесът обаче се оплака, че и този период е непълен, заради което се наложи новото отсрочване до 31 януари 2020 година От 1 февруари фирмите би трябвало да работят с нов или обновен програмен продукт, който регистрира продажбите в Национална агенция за приходите до 5 минути и издава касова записка с баркод.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР