Финансовият министър Владислав Горанов подаде оставка, след като стана ясно,

...
Финансовият министър Владислав Горанов подаде оставка, след като стана ясно,
Коментари Харесай

Казусът Горанов и КПКОНПИ - с елементи на добра мафиотска история

Финансовият министър Владислав Горанов подаде оставка, откакто стана ясно, че от години употребява гратис жилище от 180 кв. метра, благосъстоятелност на предприемача Иван Сариев. Докато се шири в първокласния парцел, Горанов е назначил сина на Сариев в подопечното му ведомство. Антикорупционната комисия оневини министъра, само че все пак той съобщи, че моралът не му разрешава да продължава да заема висшия си държавен пост. Също по този начин напуща и непознатия апартамент.
Това, несъмнено, е подправена вест. В България оставки по морални аргументи не се подават. А и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и прокуратурата оферират висококачествено разчистване на имиджа. Не е нужно човек да има положителни счетоводители и юристи, с цел да излезе неоцапан от какъвто и да е скандал за спор на ползи. Нали помните по какъв начин ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев заключи завършилите инспекции против Делян Пеевски – той " е или най-проверяваният и най-чистият човек в страната, или има доста положителни юристи и счетоводители ". Пак съгласно него министър председателят Бойко Борисов популяризира върху футболната си фланелка с омерзение и гратис, проучва в. Сега.
Сигурно единствено най-големите наивници са считали, че антикорупционната комисия ще откри проблем при Горанов. Няма човек на власт, който да е махленски в спор на ползи.
И в този момент от КПКОНПИ просто подпечатаха изказванията на министъра, че спор няма. Познавачите на " творчеството " ѝ евентуално с интерес са очаквали да видят с какви неуместни претекстове финансовият министър ще бъде измъкнат от абсурда. А те звучат по този начин – Горанов в действителност живее в парцел на кръстника си, само че те не са свързани лица по смисъла на закона. Освен това компаниите на кръстника не са печелили публични поръчки. Пък и министърът самичък си плащал сметките. В последна сметка Сариев е избавил брачната половинка на Горанов от страха ѝ около Пернишкото земетресение от 2012 година, тъй като фамилията не можело да остане в жилището си на 10-ия етаж. Да, след това Горанов е назначил на работа сина на Сариев, само че момчето било даже по-квалифицирано от нужното за поста, кандидатурата му предходна през " Човешки запаси " и не получавал по-висока заплата от другите чиновници на сходни постове. Облагодетелствани няма, така че няма и спор на ползи.
За да стигне до тези заключения, на комисията ѝ трябваха близо 3 месеца. Така и не стана ясно каква трудност е причина инспекцията да бъде удължена. От решението на КПКОНПИ не се вижда да са осъществявани някакви комплицирани инспекции. Няма и диря да е проучено дали на компаниите на Сариев са правени данъчни проверки и по какъв начин са завършили те. Не е изчислено какъв би бил наемът на сходен апартамент за този към този момент съвсем 7-годишен интервал. Сумата не е по никакъв начин дребна. Какво е това, в случай че не е полза? Оправданието с естествения прелом може би трябваше да провокира състрадание. Страшно си беше това земетресение, спор няма. И в случай че фамилията не желае да остане да живее на 10-ия етаж, белким в София има единствено един свободен огромен апартамент на невисок етаж, който може да бъде нает? В София има доста, и то подобаващи за финансов министър жилища, само че са против възнаграждение. Но за какво да се търси такова жилище, щом има едно - хем огромно, хем първокласно, хем без пари?
" В момента, в който се смени законът и трябваше тези обстоятелства и условия да се заявяват, аз доста мислих дали това съставлява проблем за мен ", сподели Горанов в тв изявление, откакто предишния ноември гръмна абсурдът. Когато за първи път му се наложи да се изяснява за безплатното жилище, той разгласи, че в случай че имал и най-малки терзания, нямало да го разгласи в декларацията си, и с това сподели какво е отношението му към спазването на закона.
Сега чакаме Горанов да бъде доизчистен и от прокуратурата, която към този момент трети месец ревизира дали има данни за закононарушение по работа или търговия с въздействие. От държавното обвиняване обясниха, че изходът от тяхната кореспонденция зависи от производството за спор на ползи. Затова с голяма възможност може да се допусна, че данни за закононарушение няма да бъдат открити. А другояче по закон прокуратурата има право да апелира заключението на КПКОНПИ.
В този проблем имаме главните съставки за добра мафиотска история - кръстник, омерта и неявяване на надзор. Един арбитър заключи тематиката: " Чувал съм за хора, които не могат да изкарат противозаконните си пари на ярко, купуват с тях парцели на непознато име, а след това ги употребяват вместо формалния притежател. Други пък живеят в непознати парцели като компенсация за противозаконни услуги. За доста други далавери даже не съм чувал по какъв начин стават. Този случай, несъмнено, не е подобен. Още повече щом по този начин споделя КПКОНПИ. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР