Финансовият министър Владислав Горанов обяви курс към стягане на местната

...
Финансовият министър Владислав Горанов обяви курс към стягане на местната
Коментари Харесай

Горанов стяга кметовете: Няма да ви плащаме сметките

Финансовият министър Владислав Горанов разгласи курс към стягане на локалната власт в рецесията с Covid-19 против разноски, които след това се трансферират на страната. Освен от неподплатени финансово обществени ограничения той е предизвикан и от разочароващи данни в тримесечния доклад за финансите на локалната власт, оповестени в сряда.

В предаването " Референдум " на Българска национална телевизия във вторник вечерта Горанов даде образец с дребна община, която оповестила, че за всяко дете, което си стои у дома, ще раздава по 300 лева Той не назова име, само че такава мярка преди дни разгласи кметът на община Опан, Старозагорско, Генчо Колев в профила си във Facebook. Става дума за подкрепяне на 22 деца в локалната детска градина, а също и за разпределяне по 20 лева дневно на затворените у дома под карантина към 15 мъже и дами в общината, върнали се от чужбина.

" Ами, тя, общината, или има личен потенциал по някаква си нейна причина, огромна концесия на нейна територия или има нещо друго, с цел да си разреши сходна обществена мярка, или да остави на държавното управление да мисли върху тези ограничения. Защото в идващия миг, в случай че някой кмет е решил, че ще прави обществена политика вместо страната и след това да ни донесе сметката, може да се окаже сюрпризиран ", разгласи Горанов.

Той съобщи в предаването „ Референдум “ на Българска национална телевизия, че може да се води спор и за финансово подкрепяне на общините поради рецесията с Covid-19, само че към този момент централизирано решение няма. Единственото решение в помощ на общините към този момент е разширението на услугата " Социален патронаж ", финансирано с спомагателни 40 млн. лева от бюджета.

Думите на министъра съответстваха с постоянния тримесечен разбор на МФ за общинските финанси, от който излиза наяве, че доста от закъсалите финансово общини не се дисциплинират и не си връщат заемите от страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР