Финансовият министър Владислав Горанов не снема доверието си от изпълнителната

...
Финансовият министър Владислав Горанов не снема доверието си от изпълнителната
Коментари Харесай

Горанов вярва на шефката на НАП за всичко, освен за информационната сигурност

Финансовият министър Владислав Горанов не снема доверието си от изпълнителната директорка на Националната организация за приходите Галя Димитрова макар невижданата хакерска офанзива и изтеклите персонални данни на милиони жители. "Директорът на Национална агенция за приходите е извънредно добър експерт. Имам й цялостно доверие за всичко, с изключение на за осведомителната сигурност ", разгласи Горанов пред публицисти. Той увери, че ще беседва с шефката на приходната организация, само че сега Димитрова била в отпуск.

"Не сте я виждали пред камери, защото е в заплатен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре ", сподели още министърът на финансите. Той се изрече сбито и във връзка с тестванията за сигурност на системите на Национална агенция за приходите.

"Тепърва ще откриваме какви тъкмо са пропуските и на кого са. Това, което сме подхванали незабавно след установяването на приключване на информацията е с целия разполагаем запас и експертиза, която имаме. В това число сме упълномощили на "Информационно обслужване " да извърши одит на системата и разбор на здравината й, с цел да се предотврати най-малко за бъдеще този пропуск. Никой не е очаквал едно от новите приложение ще бъде толкоз уязвимо ", сподели още Владислав Горанов.

Както "Банкеръ " заяви, до момента Национална агенция за приходите не е правила проби за сигурност на своите системи. Едва след хакерската офанзива е стартират одит на осведомителните системи. От изявление на представителя на организацията стана ясно, че при инспекцията след хакерската атака е открито, че освен една услуга, предлагана от Национална агенция за приходите, е рискова. "Установили сме рискови електронни услуги и сега достъпът им е стеснен ", съобщи в четвъртък Росен Бъчваров.

Също по този начин инспекция стартира и Комисията за отбрана на персоналните данни. Ръководителят ѝ Венцислав Караджов изясни, че ще бъдат тествани всички услуги, създадени от дирекциите в Национална агенция за приходите

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР