Финансовият министър Владислав Горанов не смята, че сега е времето

...
Финансовият министър Владислав Горанов не смята, че сега е времето
Коментари Харесай

Горанов: Губим 1-2 млрд., ако се въведе необлагаем минимум

Финансовият министър Владислав Горанов не счита, че в този момент е времето за унищожаване на плоския налог, само че е подготвен да взе участие в експертен спор по тематиката. Горанов изрази позицията си по време на конференция " 10 години плосък налог в България ", проведена от КНСБ и фондация " Фридрих Еберт ". По-рано, на същата конференция някогашният министър председател Иван Костов се разгласи за цялостна смяна на данъчната система и подмяна на плоския налог с напредничав.

Горанов напомни, че в съдружното съглашение на настоящето ръководство е предпоставено тази тематика да не се преглежда. Но, " има задоволително време за спор до идващите избори. ", добави той.

Няма задоволително безапелационна теза, че въвеждането на прогресивно облагане ще реши проблемите с неравенството, само че може да се допусна, че част от казуса с неравенството идва от пропорционалното облагане, означи Горанов. Ако концепцията е да борим единствено неравенството и да сменяем настоящето съразмерно с ново прогресивно облагане, в границите на същия фискален резултат, несъмнено междинната класа ще увеличи това, което отделя за бюджета, разясни той.

По думите му, в случай че желаеме да запазим почти сегашните равнища на облагане, въвеждайки единствено необлагаем най-малко, бюджетът ще загуби по разнообразни оценки сред милиард и два.

Дискусията не би трябвало да е в посока дали да се отстрани плоския налог, а по какъв начин да се отстрани, счита Горанов. Изчисленията на КНСБ и на фондация " Фридрих Еберт " развиват сметката от позиция на един човек, а би трябвало да се прегледа по какъв начин една смяна ще окаже въздействие върху целия фискален модел и върху междинните приходи, върху приходите освен на тези, които работят на минимална заплата, предложи той.

Иван Костов: Време е да сменим данъчната система

Според Горанов на политическо равнище казусът на смяната на модела е, че той ще засегне доста повече хора в увеличение на тяхната данъчна тежест, в сравнение с ще освободи. Ако предложим една прогресивна канара и я наложим към сегашните приходи и подоходни групи, и в случай че би трябвало да запазим размера на приходите в бюджета, то на всички хора, които сега са дейни, облагането ще доближи най-малко до 15 %, добави министърът.

По-големият проблем на плоския налог е, че той мъчно може без някакво съществено преразпределение и вътрешни разтърсвания, да бъде отстранен, възстановявайки прогресивно облагане. Ако приемем, че няма да падат приходите в бюджета и в случай че приемем, че няма да усилваме налозите на междинната класа, уравнението наподобява съвсем нерешимо, сподели Горанов и добави, че не пази плоския налог, само че счита, че всичко би трябвало да бъде дебатирано.

" Готови сме да участваме в този спор, осъзнавайки че сегашната коалиция е общ брой от разнообразни доктрини, изключително тази част от нея, която разчита на по-популисткото говорене ", уточни Владислав Горанов и напомни, че съдружното съглашение е да не се трансформират налозите и това е вярна за момента политическа позиция.

Големият въпрос е би трябвало ли неравенствата да бъдат решавани през налозите - допустимо е, само че и самата Европейска комисия споделя, че пребалансирането към индиректно облагане, дава предпоставки за ускорение на икономическия напредък и това е рекомендация към страните -членки, сподели Горанов.

Ако се намерения за въвеждане на разнообразни тласъци като детайли на фамилно подоходно облагане, то този спор би трябвало да е в границите на друго равнище на налога, разяснява Горанов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР