Финансовият министър Владислав Горанов даде заявка за промяна на конституцията

...
Финансовият министър Владислав Горанов даде заявка за промяна на конституцията
Коментари Харесай

Заявка от ГЕРБ за Конституцията - ограничаване правомощията на президента

Финансовият министър Владислав Горанов даде поръчка за смяна на конституцията и ограничение на пълномощията на президента за сформиране на длъжностен кабинет. Тезата си Горанов разви в " Панорама " по Българска национална телевизия.

Той обоснова концепцията си с изкушенията, които остават у президентството да взе участие по този метод в изпълнителната власт и надлежно сега да дава оценка на изпълнителната власт. Според Горанов това е едно разбъркване на управляващите, което не дава положителни резултати.

В такова прелъщение бил изпаднал и актуалният държавен глава и то още при започване на мандата си, само че по стичане на събитията, че Бойко Борисов е решил да заложи на карта мандата на второто си държавно управление и след загубата на президентските избори да подаде оставка. Именно докосването до това прелъщение при започване на мандата давало сега подтик на непрекъснатите рецензии и опити за вмешателство в активността на държавното управление, в това число и нещото като събаряне на доверие, на което сме станали очевидци преди дни.

Прочита на случилото се от последната седмица за Горанов е: Прокуратурата смъкна доверието си от Радев, на идващия ден Радев сподели смъквам доверието си от изпълнителната власт. " Ние какво да вършим? И ние ли да свалим доверие от някого ", запита реторично Горанов и уточни, че ГЕРБ е избрало пътя на работа. Добре е в демокрацията всеки да си знае мястото и ролята, добави Горанов, категорично наблягайки, че прави разграничаване сред политика Румен Радев и президентската институция.

Чий обаче да са пълномощията за сформиране на служебно държавно управление при предварителни избори и разформироване на Народното събрание, в случай че не са на президента, Владислав Горанов не уточни.

Припомняме, във вторник президентът Румен Радев в послание към народа разгласи, че смъква доверието си от държавното управление Борисов - 3. Премиерът отговори мигновено, че поръчката е директна интервенция в изпълнителната власт. На идващия ден от ГЕРБ разтълкуваха свалянето на доверие като отговор на президента на питането на основния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за обсега на имунитета на президента и стартирането в общественото пространство на записите от телефонен диалог сред Румен Радев и военачалник Стойков, началника на Военновъздушни сили. Затова и Борисов забрани категорично на министрите си да разясняват проблема със СРС-та. Първоначалните поръчки за импийчмънт на президента бяха опровергани през днешния ден публично след Изпълнителна комисия на ГЕРБ, ден откакто президентът Румен Радев съобщи, че един импийчмънт би напълнил не язовирите и хладилниците на хората, а по-скоро площадите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР