Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева В ден без

...
Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева В ден без
Коментари Харесай

Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха

Финансовият министър Владислав Горанов

© Надежда Чипева В ден без основни развития по пандемията на медицинския фронт и в България и по света, фокусът се концентрира повече върху икономическия. Постоянно обновяващите се прогнози за дълбока криза с двуцифрени проценти в Съединени американски щати и Европа в границите на първото и изключително второто тримесечие на 2020 към този момент не са вест. Новите упования на Deutsche Bank и Goldman Sachs обаче чертаят като по-вероятен сюжет по гладко възобновяване и надлежно спадове на Брутният вътрешен продукт от по 9, 10 и нагоре проценти за някои от най-големите международни стопански системи.

На този декор упованията на българското държавно управление, залегнали в ревизирания бюджет за годината наподобяват по-скоро в оптимистичния набор. Известна светлина дават и китайските данни, които демонстрират по-бързо от предстоящото възобновяване на производството.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Извън стопанската система откъм българските управляващи продължиха спорните сигнали. В сферата на комичното през вчерашния ден наложената мярка на здравния министър Кирил Ананиев на всички обществени места наложително да се поставя маска на лицето бе първо отсрочена да стартира да работи от събота, а по-късно изцяло анулирана. Това не му се случва за пръв път, като предходната седмица решението му да блокира товарния превоз към Турция търпя едвам три часа.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Бюджетът ще бъде ревизиран на 3.5 милиарда лева недостиг

Кризата, подбудена от ковид пандемията, и ограниченията за оправянето с нея към този момент си имат планирана цена за българската стопанска система . Очакванията на държавното управление са в отрицателен сюжет това да докара до 3% спад на Брутният вътрешен продукт , което постанова и проверка на бюджета. Тя беше оповестена късно в понеделник, беше импортирана в Народното събрание във вторник, а в сряда се чака да бъде разисквана от депутатите в парламентарната бюджетна комисия. Накратко новият план за държавните финанси предстоящо планува спад на приходите, недостиг и дълг . А ето и детайлите: Разчетите на държавното управление са при три сюжета за развиване на спешната 2020 година: опазване на едва повишаване на Брутният вътрешен продукт 0.7%, нулев напредък или спад 3%. Ревизираният бюджет е разчетен при отрицателния сюжет. Очаква се 25.7% спад на износа на услуги и 13.3% на артикули . Бюджетният недостиг се възнамерява да бъде 3.5 милиарда лева или 3% от Брутният вътрешен продукт. В това число не влизат декларираните 700 млн. лева нарастване на капитала на Българска банка за развиване. Основната причина фискът да се възнамерява на минус са по-малко доходи от заложеното с 2.44 милиарда лева Спадът е при съвсем всички типове налози, само че в най-голяма степен Данък добавена стойност - 1.1 милиарда лева Предвижда се в допълнение 1.43 милиарда лева трансфер към бюджета на Държавното публично обезпечаване - 1 милиарда лева за към този момент оповестените ограничения за покриване на 60% от заплатите на чиновници в резултат на възбраните към пандемията и 430 млн. лева поради предстоящите по-малко осигурителни вноски. Таванът на дълга, който държавното управление може да поеме, се повишава от 2.2 на 10 милиарда лева Не се вижда значително орязване на финансови разноски , каквото беше загатнато. Това може да даде още известни буфери и маневреност при потребност. По думите на Горанов проверката към този момент е съгласувана в ръководещата коалиция, което значи, че не би трябвало да има проблем да получи парламентарно утвърждение.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на инфектираните в България доближи 399 през днешния ден, като се усили с 40, или 11.1% на дневна база. Първи позитивни проби са открити в Силистра. 146 от хората с доказан Covid-19 са настанени в болница, като 14 от случаите са тежки, показват от Националния действен щаб. През деня не са обявени нови случаи на излекувани пациенти и по този начин общият им брой досега остава 17.

Издадената в понеделник заповед на здравния министър за наложително носене на защитни маски на закрити и открити публични места просъществува единствено ден. Във вторник в началото бе обявено, че по мярката ще има гратисен интервал до събота, а след това нареждането бе напълно анулирано . От здравното министерство въпреки всичко предлагат на жителите да носят маски.

Фотограф: Велко Ангелов
Срокът на цялостната 14-дневна карантина на Банско изтича в 19 ч. през днешния ден. След този час възбраната за хората да напущат домовете си с изключение на при неотложни потребности отпада, а влизането и излизането от града ще бъде подчинено на ограниченията, годни за останалите огромни обитаеми места в страната.

" Демократична България " прикани държавното управление да сътвори ексклузивен фонд за подкрепяне на културни дейци, културни институти и организации . В публикувана до медиите позиция от обединяването показват, че единствено досега загубите в културния бранш възлизат на сред 7 и 15 млн. лева

В телефонен диалог с президента на Южна Корея министър председателят Бойко Борисов е декларирал интерес от страна на българското държавно управление за пазаруване на 30 хиляди PCR теста за диагностициране на ковид месечно от азиатската страна, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Българският лекарски съюз стартира договаряния със здравната каса на всички лечебни заведения, персонални лекари, експерти в извънболничната помощ, лаборатории и така нататък, да бъдат изплатени 100% от месечните бюджети за март, без значение, че не са отчели активност. Става дума за 236 млн. лева месечно, като максимален в тази сума е делът на лечебните заведения - 187 млн лева Заради изключителното състояние и грипната зараза преди доста лечебни заведения не можеха да вършат профилактични прегледи и проучвания, планови интервенции други, а в това време би трябвало да поддържат подготвеност за битка с COVID-19. Средният спад в активността и приходите им през март е към 50% по първични калкулации.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Китайското произвеждане е почнало внезапно възобновяване , сочат формалните данни на Националното статистическо бюро в страната. Според тях индустриалният показател се е вдигнал от 35.7 през февруари до 52 пункта през март. В над половината от запитаните предприятия към този момент има работна активност и произвеждане, " само че това не значи, че икономическите интервенции в страната са се върнали към естественото си състояние ".

Международният валутен фонд съобщи, че настъпването на дълбока криза в Европа през 2020 година наподобява несъмнено заради тежките стопански последствия от пандемията от ковид. Въпреки че не знаем какъв брой дълго ще продължи рецесията, знаем, че икономическото влияние ще бъде тежко, счита основният икономист Пол Томсен, без да дава прогноза в цифри.

Европейските пазари започнаха с напредък търговията поради положителните вести от Китай, само че следобяд показателите в Лондон, Франкфурт и Париж още веднъж се оцветиха в алено. Пазарите завършват най-лошото си тримесечие от световната финансова рецесия през 2008 година

Уолстрийт стартира търговията на алено, откакто през последните няколко дни показателите означиха обилни растежи. Фондовата борса в Ню Йорк изпраща месеца, в който единствено за 16 дни пазарът се намали с 20% от достигнатия връх.

СНИМКА НА ДЕНЯ

[Reuters]
Тълпа се събра макар възбраната за скупчване на хора, с цел да следи идването на военния кораб-болница Comfort на пристанището в Ню Йорк. Корабът идва от базата си във Вирджиния. Плаващата болница разполага с 1000 кревати и 12 операционни и ще донесе известно облекчение за болничната система на най-тежко интонации от вируса американски щат. В Ню Йорк има съвсем 70 хиляди регистрирани заболели и над 1300 жертви.

И Пожарна охрана СВЕТА

Неприятни вести за резултата на епидемията върху стопанските системи

Епидемията продължава да бушува мощно в западноевропейските страни, въпреки въпреки всичко да се вижда лъч вяра, че кривата е достигнала пика на новите болни в някои от най-засегнатите страни като Италия, а може би и Германия. За страдание след няколко дни на леки спадове, Испания регистрира в последното денонощие нов растеж на записаните болни и връх в смъртността с над 900 случая.

Не са положителни обаче упованията и прогнозите за Брутният вътрешен продукт на редица европейски страни, както и за Китай и източноазиатския район. Румъния може да покрие потребностите си от финансиране за интервал от пет месеца, само че пандемията от ковид визира доста приходите и бюджетният недостиг през 2020 година може да надвиши 5% от Брутният вътрешен продукт, съобщи румънският финансов министър Флорин Къцу в изявление за Reuters. Букурещ утвърди пакет ограничения на стойност 3% от Брутният вътрешен продукт. Спадът в австрийската стопанска система ще е над 3% от Брутният вътрешен продукт тази година и то при сдържан сюжет за реагиране на пандемията от ковид, заяви централната банка на страната с конкретизиране, че е прекомерно рано за съответна прогноза. Шведската стопанска система тази година ще се свие с 4% поради удара от епидемията върху търсенето, производството и заетостта. Това е срив, съпоставим с този от световната финансова рецесия от 2009 година, когато Брутният вътрешен продукт на страната се срина с 4.2%, уточни финансовият министър Магдалена Андершон. Световната банка чака, че пандемията от ковид ще забави доста икономическия напредък на Китай и на страните от Източна Азия и Тихоокеанския район, като милиони хора ще изпаднат в беднотия, съобщи Associated Press. Базовата прогноза на институцията - при която икономическото възобновяване ще бъде през лятото, е за закъснение на растежа до 2.1% тази година по отношение на 5.8% предходната. Проблемите на авиопревозвачите , които са един от най-тежко засегнатите браншове от епидемията, се задълбочават. American Airlines разгласи, че ще изиска финансова поддръжка за $12 милиарда от американското държавно управление. British Airways пък заяви, че краткотрайно стопира полетите от второто най-натоварено лондонско летище " Гетуик ". Компанията се бори за оцеляване и по-рано управлението й разгласи, че ще би трябвало да редуцира работни места и да спре от придвижване самолети.
И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

С четириседмичен спринт General Motors пренастрои производството си за основаване на по този начин нужните медицински вентилатори . Bloomberg споделя по какъв начин компанията съумя да го реализира.

Рискът от ковид нараства внезапно не над 60, а още в групата на 50-годишните, сочи първото всеобхватно проучване на смъртните случаи и хоспитализациите в континентален Китай, разказано от Guardian.

Хората са обществени животни и това има и своето физическо измерение - неналичието на човешки контакт и самотата безусловно могат да ни разболеят. Затова и в този момент, когато сме в обществена изолираност, е доста значимо да бъдем положителни един с различен, споделя Washington Post.

Как наподобява коронавирусът от космоса? Сателитни фотоси демонстрират празните площади, изникването на нови мега-болници и други следи от пандемията от Covid-19.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР