Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева Ако все по-често

...
Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева Ако все по-често
Коментари Харесай

Вечерни новини: Парламентът прие бюджет 2020 на първо четене, 1.5 млрд. евро глоба за Унгария заради еврофондовете

Финансовият министър Владислав Горанов

© Надежда Чипева Ако все по-често имате чувството, че едни и същи хора се въртят по върховете на държавните репресивни органи, през днешния ден имате следващия мотив да поразсъждавате по тематиката.

След като окончателното назначение на Иван Гешев за основен прокурор наподобява все по-неизбежно, през днешния ден импровизирано изтече информация, че досегашният обвинител номер едно на страната Сотир Цацаров е любимец за началник на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Срокът за внасяне на оферти за началник на конфискационната работа изтича другата сряда, като назначеният на поста ще довърши мандата на предварително отдръпналия се Пламен Георгиев. Преди да подаде оставка като шеф на КПКОНПИ пък, Пламен Георгиев също беше любимец за правоприемник на Цацаров. След номинирането на Гешев обаче кариерата му внезапно потегли надолу и той скоропостижно беше " заточен " като консул във Валенсия макар скромните си знания по испански.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така че кадровата въртележка в магистратско-полицейските среди от ден на ден и повече стартира да наподобява на затворен клуб.

Иначе във вътрешнополитически проект денят мина относително умерено, доминиран от дебатите към разпределението на парите в държавния бюджет за 2020 година, който през днешния ден бе признат на първо четене.
Лоша новина има за перничани, които очевидно няма да се разминат с режима на водата поради ниското равнище на бент. " Студена ". Най-безболезненият вид съгласно новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров е да има вода сред 20.00 и 8.00 ч. сутринта.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Парламентът одобри бюджет 2020 на първо четене

С рецензии и отляво, и отдясно, че липсват промени , които да подобрят работата на обществените системи, бюджет 2020 получи утвърждение на първо четене в Народното събрание. Догодина страната възнамерява да похарчи 46.8 милиарда лева , или 36.9% от Брутният вътрешен продукт, като за разлика от преди този път салдото е уравновесено. Бюджет 2020 залага още 10% растеж на заплатите в обществения бранш, а буфер против нова рецесия съгласно финансовия министър Владислав Горанов е неналичието на недостиг .

" Пиреос " се вля в Пощенска банка

" Банка Пиреос България " публично се вля в Пощенска банка, откакто с регистриране в Търговския указател от 12 ноември институцията е заличена като независимо сдружение. С това влизат в действие промени за клиентите й: за заварените кредитни контракти и депозити изискванията остават същите, само че смяна има в IBAN номерата на сметките и цените, по които ще се употребяват банкови услуги отсега нататък. Сделката по придобиване бе контрактувана преди година против 75 млн. евро , а с фактическото обединение на двете институции се обособява третият по величина на активите състезател на банковия пазар в страната и след предстоящото влизане на България в европейския банков съюз ЕЦБ ще поеме надзора върху институцията.

Tesla щурмува Европа през Германия

Иновативният производител на електрически коли Tesla ще построи първата своя фабрика в Европа край Берлин , разгласи създателят на компанията Илън Мъск по време на церемонията по връчването на годишните награди на Auto Bild в немската столица. До момента компанията разчиташе само на своя цех във Фримонт, Калифорния , който работи в тясно съдействие с така наречен Gigafactory край Рено, Невада , произвеждаща батериите за транспортните средства. Tesla е във финалната фаза от стартирането на още една фабрика край Шанхай , която ще създава електрически автомобили от вида Model 3 за китайския пазар.

Унгария ще заплати санкция от 1.5 милиарда евро поради неприятно ръководство на евросредства

Правителството на премиера Виктор Орбан е приело Унгария да заплати санкция от повече от 500 милиарда форинта (около 1.5 милиарда евро ), вместо да прави изцяло следствие за неприятно ръководство на средствата от Европейски Съюз. Санкцията е равна на към 2% от Брутният вътрешен продукт на страната, в случай че се заплати за една година. Агенция Reuters е разкрила новината в документ с писмени отговори , квалифициран от екипа на Йоханес Хан - еврокомисаря за европейската политика на съседство и разширение. От отговора се схваща, че сумата е равна на 10% от размера на всички към този момент подписани контракти , в които са засечени нередности от новата система за неефективно ръководство и надзор.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Висш съдебен съвет се чака да прегласува избора на Иван Гешев за основен прокурор на заседаението си на следващия ден, откакто предходната седмица президентът Румен Радев върна предлагането за назначението му. Въпреки претекстовете му, че процедурата единствено с един претендент е била официална и лишена от състезателност, членовете на Висш съдебен съвет нямат желание да стартират нова процедура. По закон Радев няма право да откаже наново препоръчана му кандидатура. Както и предходния път д ва митинга ще блокират региона към Висш съдебен съвет - на съперниците на назначението от гражданското съдружие БОЕЦ и агитката в поддръжка на Гешев, провежда от уеб страницата Пик.
Очаква се придвижването в региона да е мощно затруднено.

В четвъртък ще се видят експресни оценки за икономическия напредък на България дружно с данни за Брутният вътрешен продукт за останалите страни - членки на Европейски Съюз. Според прогнозите растежът на Брутният вътрешен продукт в страната тази година ще бъде по-голям от миналогодишния ритъм от 3.1% , само че през 2020 година се чака закъснение.

Годишната среща " Банките и бизнесът " , проведена от " Капитал ", ще се организира на 14 ноември в София. Конференцията дава благоприятни условия за представители на банките и на бизнеса да обсъдят между тях значими въпроси, да търсят решения и да оказват помощ на пазара да пораства. Повече за програмата и участниците може да видите на уеб страницата на събитието.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Венеция под вода

[Reuters]
Бури и наводнения връхлетяха водещите туристически дестинации в Италия - Венеция, Матера и Капри. Градът на каналите бе наводнен при невижданото за последните 53 години повишаване на равнището на водата във Венецианската лагуна. То доближи 187 см и по този начин се приближи до историческия връх, подложен на 4 ноември 1966 година, когато е било 194 см. Обстановката се утежни от бурния вятър с пориви от 100 км/ч през вчерашния ден вечерта и от проливния дъжд. Около 80% от града се оказаха наводнени, в това число централният площад " Сан Марко " и едноименната базилика. Кметът на града Луиджи Бруняро написа в Twitter, че Венеция се нуждае от помощта на всички, с цел да се оправи с това, което е ясна последица от климатичните промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР