Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева 1. Бюджет 2020:

...
Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева 1. Бюджет 2020:
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Финансовият министър Владислав Горанов

© Надежда Чипева 1. Бюджет 2020: Още милиони за " Хемус " и за заплати. И евро в далечината

Бюджет, който да не основава опозиция и да се хареса на съвсем всички. Така в резюме може да се опише финансовата рамка на страната за 2020 година, която по съществени политики и цели значително наподобява на миналогодишната: заплатите на работещите в бюджетния бранш още веднъж ще се усилят, ще се налеят спомагателни пари в опазването на здравето, ще има и за малко по-високи пенсии и като се изключи постоянно недоволната правосъдна система съвсем всички би трябвало да са щастливи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Големият въпрос пък е дали това не е последната спокойна година за държавните финанси, преди предстоящото закъснение на световната стопанска система да се усети и тук. Ръководеното от Владислав Горанов министерство (вижте изявление с него тук) работи при догадка леко закъснение на растежа следващата година до 3.3% от Брутният вътрешен продукт, каквито са и множеството прогнози, въпреки изненади да не са изключени, и то съвсем единствено в посока надолу.

2. Частното енерго на Домусчиеви или по какъв начин сдружението им " БМФ Порт Бургас " е прескочило мрежата на ЕВН и се е вързало непосредствено за държавната ЕСО

Да прескочиш ЕРП-то и да получаваш ток на цени на едро, без да плащаш съответните такси за достъп и транспорт по разпределителната мрежа, е фантазията на доста бизнеси. Този идеал е съумяло да сбъдне " БМФ Порт Бургас " на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

На процедура сдружението, което е концесионер на пристанищните терминали " Бургас-запад " и " Бургас-изток 2 ", си е направило частно ЕРП за територията на портовете. Това е станало със съдействието на страната и е невиждано за цяла България, защото снабдяването с електрическа енергия на приблизително напрежение е извънредно право на лицензираните за това компании на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про ". Цялата история е тук.

3. Последните прогнози са автомагистрала " Струма " да е подготвена през 2027г., а европейското финансиране, което България ще получи, е под въпрос

" Възниква въпросът дали автомагистрала " Струма " ще бъде приключена през този век ". Това декларира Аурелио Сесилио от Генералната дирекция " Регионална и градска политика " в Европейската комисия (ЕК) през юли по време на Комитета по наблюдаване на оперативна стратегия " Транспорт ". Представителят на Европейска комисия пресмята, че при построяването на автомагистралата към Гърция България се e забавила с 16 години по отношение на първичните проекти. А в случай че броим обещанията тя да е подготвена за Олимпийските игри в Атина през 2004 година (колкото и неуместни да наподобяват от настояща гледна точка), закъснението е даже 23 години.

Думите на Сесилио може да са хипербола, само че добре обобщават неуместната обстановка с този план. Освен че (оптимистично) ще е подготвена през 2027 година, не е ясно и какъв брой европейски пари ще получим за автомагистралата. Вижте детайлностите в този текст.

4. Изгонването на съветски сътрудник от София - сериозен поврат в политиката на България към Русия или координиран ход с Москва

През последната седмица държавното управление даде няколко противоположни сигнала за връзките си към Русия. В понеделник прокуратурата заяви, че един от първите секретари в посолството на Москва е махленски в шпионаж и е помолен да напусне България. После в сряда от външно министерство обявиха, че България е отказала да издаде виза на съветски посланик, който е трябвало да бъде назначен като аташе по защитата в София. Същевременно в сряда още веднъж от външно министерство пристигна публична информация, че съветски боен транспортен аероплан Ан-124 със зенитни ракети С-400 е прелетял над България предходната седмица в посока Сърбия, където се организира военно обучение.

Действията на държавното управление с съветските сътрудници слагат въпроса дали това е в действителност смяна в политиката към Русия, или тактически ход да се избяга от усещането, че България залита прекомерно доста към Москва. Нещо като да дава мигач на Запад, само че отново леко да влиза в източната лента на геополитическата автомагистрала. Още по тематиката четете тук.

5. " Планекс инвест " ще строи комплекс от къщи върху земята на Danaos зад мола на Околовръстното. Инвестицията ще е 30 млн. евро

Още при първата копка на Sofia Ring Mall през март 2013 година гръцките вложители оповестиха, че издигнатата IKEA и бъдещият търговски център са единствено начало. А проектът е Sofia Ring да прерасне в цялостен нов квартал зад мола в съседство със Симеоново, южно от Околовръстното шосе - с жилища, офиси, хотел и заведения. Сега наред е планът с къщи и кооперации. А главен вложител ще е българската " Планекс инвест ", като гръцкият притежател Danaos ще получи обезщетение против земята.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР