Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева И сряда мина

...
Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева И сряда мина
Коментари Харесай

Вечерни новини: Чакалнята за еврозоната се отлага за април, Бюджет 2020 получи одобрение от работодатели и синдикати

Финансовият министър Владислав Горанов

© Надежда Чипева И сряда мина под знака на наближаващия втори тур на локалните избори. Двете съществени претендентки за кмет на София подхождат с маневри към десните гласоподаватели. Мая Манолова съобщи, че ще поддържа всички претенденти за районни кметове, които отиват на балотаж с ГЕРБ. Такива са 10 претенденти на " Демократична България " (ДБ). Йорданка Фандъкова организира среща водачите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов. Опитът на " Спаси София " да събере двете финалистки на спор, воден от Борис Бонев, който на първия тур се класира четвърти за кмет на София, не съумя. Мая Манолова се е съгласила, само че Йорданка Фандъкова е отклонила поканата с настояването дебатът да е сред екипите и на безпристрастен терен – ефирът на Българска национална телевизия, оповестиха от гражданското съдружие. От ГЕРБ оповестиха, че чакат компромат в последния миг. " Имаме вътрешна информация, че скоро ще има опити за нова спекулация, сходна на тази преди няколко години в Костинброд ", съобщи Томислав Дончев. След двуседмична почивка Народното събрание се събра и заседава 42 минути, след което още веднъж излезе в отмора до балотажа. Комисиите ще заседават.

Въздухът в София отново беше изключително замърсен. В съвсем целия град бяха регистрирани повишени равнища на фини прахови частици, в някои региони четири пъти над нормата. А от на следващия ден времето мощно става студено за няколко дни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ОСЕМ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести през днешния ден в три фрази

Горанов: България ще получи покана за чакалнята на еврозоната през април

До края на април идната година ще бъдат финализирани процесите по влизането на България във валутния механизъм ЕRМ II и Банковия съюз , предвижда по време на тристранката финансовият министър Владислав Горанов. Преди няколко месеца той твърдеше, че това може да се случи преди края на 2019 година, а първият период беше средата на годината. Горанов посочи, че до края на ноември следва нова среща на еврокомисията и ЕЦБ по преговорния развой.

Бюджет 2020 получи утвърждение от работодатели и синдикати

Фискалната рамка за 2020 година получи поддръжката на Националния съвет за тристранно съдействие, въпреки и с някои запаси. Според представители на бизнеса проектобюджетът, който беше оповестен от Министерството на финансите в петък, има повече плюсове, в сравнение с минуси . Синдикатите пък не престават да упорстват за повишение на налозите на хората с по-високи приходи, с цел да има средства за повече обществени помощи, както и за премахването на налога върху минималната работна заплата.

Познати лица в новия общински съвет в София

Нито един претендент за общински консултант в София от нито една партия не е получил толкоз преференции, че да успее да размести листата , излиза наяве, откакто към този момент в ЦИК са оповестени и броят на гласовете за листите. Още през вчерашния ден се разбра, че едвам пет партии - ГЕРБ (27), Българска социалистическа партия (15), Демократична България (12), Вътрешна македонска революционна организация (4) и Атака (2), ще имат представители в общинския съвет, като съдружните сътрудници ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация ще съумеят да образуват нежно болшинство в съвета. Така с изключение на свежото попълнение в лицето на самостоятелния Борис Бонев , наподобява, " новият " общински съвет в София още веднъж ще бъде доминиран най-вече от познати партийни лица .

Сидеров напусна Народното събрание, става общински консултант в София

Депутатите прекратиха пълномощията на Волен Сидеров като депутат. Сидеров, който в предизборната си акция за кмет на София подаде оставка като народен представител, бе освободен със 149 гласа " за ", 9 " срещу " и 8 " въздържал се ". Той удостовери, че ще стане общински консултант в София , на което има право като лидер на листата на " Атака " в столицата, и разгласи, че идната му задача е да разкрива далаверите в общината. На негово място в Народното събрание би трябвало да влезе Мария Цветкова от Вътрешна македонска революционна организация.

Съвет за електронни медии задейства избора на нов шеф на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) единомислещо реши да стартира процедура за избор на нов общоприет шеф на Българското национално радио (БНР). Кандидатите да управляват БНР могат да подават документи до 5 декември в медийния регулатор, а представянето на концепциите им за развиването на радиото пред Съвет за електронни медии ще бъде на 20 и 21 януари . Новият шеф ще бъде определен на 22 януари .

Русия е транспортирала зенитни ракети през България

След като близо седмица мълча по тематиката, българското държавно управление най-сетне публично призна , че е пропуснало през въздушното ни пространство два съветски военнотранспортни самолета, които са носили на борда си зенитно-ракетни комплекси С-400 и " Панцир-С " . Те са превозени до територията на Сърбия за присъединяване в взаимното обучение " Славянски щит 2019 ". Проблемът в тази ситуация е, че страната ни пропуща през натовско въздушно пространство зенитни системи на страна противник, които имат радиус на деяние от 400 км и ако бъдат ситуирани в Сърбия непрекъснато, ще могат да унищожават самолети в небето над България, Румъния, Унгария, Хърватия, Черна гора, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

Икономиката на Съединени американски щати леко се забавя

Икономическият напредък в Съединени американски щати се е забавил по-малко от предстоящото през третото тримесечие, защото намаляващите вложения са били обезщетени от потребителските разноски и възобновяване на износа . Данните може в допълнение да понижат опасенията на финансовите пазари от криза в най-голямата стопанска система в света. Брутният вътрешен артикул е повишен с 1.9% през третото тримесечие на годишна база при 2% през второто, до момента в който анализаторите чакаха напредък от 1.6%.

Конгресът на Съединени американски щати призна арменския геноцид

Американският Конгрес одобри резолюция, с която публично разгласи за геноцид избиването на арменците в Османската империя в интервала 1915-1917 година Като наследница на Османската империя Турция съобщи, че счита резолюцията за " оскъдна и невалидна " , ориентирана към " арменското лоби и антитурските групи ". Анкара признава , че по време на войната са били убити сред 300 хиляди и 500 хиляди арменци, само че изрично отхвърля обвиняванията в геноцид.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Председателят на Европейска комисия отхвърли следващия румънски претендент за еврокомисар

Урсула фон дер Лайен

[Reuters]
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отхвърлила новия румънски претендент за еврокомисар Виктор Негреску. Това оповестява БНР, като се базира на свои източници. Мотивът е, че при номинацията не е била спазена процедурата в Румъния, която изисква тя да бъде утвърдена от Народното събрание след чуване. Европарламентът отхвърли първото предложение на Румъния и изиска нова кандидатура. Тогава министър председателят Виорика Дънчила предложи евродепутата Дан Ника, само че Фон дер Лайен отхвърли предлагането и изиска нов претендент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР