Финансовият министър официално представи своя вариант на държавния бюджет за

...
Финансовият министър официално представи своя вариант на държавния бюджет за
Коментари Харесай

Проектобюджетът за 2023 г. - намалени разходи и заложени по-високи приходи

Финансовият министър публично показа своя вид на държавния бюджет за 2023 година. Той напълно стъпва върху оферти напролет от служебното държавно управление план, само че е променено съотношението сред приходите и разноските, тъй че дефицитът в бюджета да е до 3%, а не в началото заложения недостиг от над 6 на 100.

Новият бюджет, показан от финансовия министър, се чака да важи към пет месеца - от август до края на годината. Той е изработен при следните макроикономически прогнози - растежът на стопанската система да бъде 1,8% за тази година, а средногодишната инфлация 8,7 на 100. Очаква се инфлацията да понижава последователно през идващите две години като доближи под 4% в края на 2025 година. Параметрите на бюджета плануват следното - разноските да бъдат до 40% от Брутният вътрешен продукт, а приходите до 38%. Направени са корекции на бюджета, предлаган от служебното държавно управление, а точно увеличени са приходите с 4,7 милиарда лв., а разноските са понижени с 3,6 милиарда Размерът на дълга ще бъде най-много 22% или 40 милиарда лв.. Заложен е и фискален запас от най-малко 4,5 милиарда лв., като тук се включва фонда за гарантиране на пенсионната система или т.нар сребърен фонд.

С новия бюджет се резервира размерът на минималната работна заплата от 780 лв.. Увеличават се обаче майчинските за втората година със 70 лв. от 1 януари.

" Не е обикновено страната да приема бюджет в средата на годината, това прави от една страна приемането на бюджета по-лесно, тъй като сме видели какво се е случило през първите шест месеца, само че въпреки това основава непредвидимост за компаниите и за жителите ", сподели Асен Василев.

Новият план на държавен бюджет е написан напълно въз основата на показания от служебното държавно управление вид. Намалени са обаче разноските и са заложени по-високи доходи.

" Що се отнася до данъчните доходи, да - те са напрегнати, само че изпълними. И предходната година приехме бюджет с спомагателни данъчни доходи над плановете, които бяха планувани, само че въпреки и мъчно те бяха изпълнени в края на годината ", сподели Василев.

По думите на финансовия министър финансовите разноски, въпреки и рекордни, не могат да се реализират от ведомствата. Поне това демонстрира бюджета за 2022 година.

" Това в кратковременен проект може да зарадва един министър на финансите, защото ще има по-малко разноски, само че в дълготраен проект е извънредно пагубно за страната, тъй като нужни вложения не се правят ", съобщи Асен Василев.

В новият бюджет са заложени в допълнение и 111 млн. лв. поради увеличената линия на беднотия до 504 лв..

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР