Финансовият министър е готов на компромис, след като бизнесът заплаши

...
Финансовият министър е готов на компромис, след като бизнесът заплаши
Коментари Харесай

Горанов склонил да отложи смяната на касовите апарати

Финансовият министър е подготвен на компромис, откакто бизнесът заплаши да спре работа от 1 април.

След като дълго време не чуваше гласа на бизнеса, през днешния ден страната, в лицето на финансовия министърВладислав Горанов, към този момент склонна да удължи периода, в който компаниите, регистрирани по Данък добавена стойност, би трябвало да сменят касовите апарати и софтуера за облагите да бъдат регистрирани в действително време.

„ Ако се откри, че фактически няма да съумеят да се оправят, можем да проявим еластичност, само че към момента в разговор работим с бизнеса, с цел да установим задоволителен ли е срокът. Дотолкова, доколкото не сме чули упреци към самата разпоредба, единствено във връзка с периодите, ще ги дебатираме. Ако се окаже, че обективно не могат да се оправят, ще проявим еластичност, несъмнено, в това отношение, тъй като не можем да рискуваме комерсиалния оборот “,коментира Горанов пред БНР. Финансовият министър беше безапелационен, че предмет на разискване е само и единствено срокът за влизане в действие на новите правила.

Думите на Горанов идват, откакто през днешния ден Българската стопанска камара (БСК) излезе със мнение, че от 1 април доста компании - заведения за хранене, бензиностанции, софтуерни компании и туроператори - има възможност да спрат работа. Бизнес организацията разгласи, че компаниите всеобщо не са подготвени до края на месец март да покрият новите условия за софтуера на касовите апарати и на процедура от 1 април ще бъдат принудени да работят в нарушаване. Възможно е обаче, с цел да си спестят санкции, те да спрат работа.

„ Всяка бензиностанция ще бъде принудена да промени софтуера на касовите апарати. Във всеки обект смяната ще се прави ръчно в период до 1 април. В началото на юни наличните фискални апарати ще би трябвало да се заменят с нови. Надявам се да получим пролонгация от Министерството на финансите, защото тази разпоредба е спусната от там, а не от Национална агенция за приходите. Заявяваме го най-отговорно - няма да се оправим. Най-оптимистичният период е краят на август ”, разяснява през днешния ден Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, който взе участие в полемика по тематиката.

Промените бяха направени през септември предходната година в наредбата за фискалните устройства, като преди този момент бяха признати и промени в Закона за Данък добавена стойност. С тях се не разрешава едновременната приложимост на касов уред и програмен продукт за ръководство на продажбите, без те да са свързани между тях. Освен това софтуерът не може да бъде употребен от търговците, в случай че не е получил утвърждение от Национална агенция за приходите за сходство с новите условия.

БНР
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР