Финансовият министър Асен Василев предупреди, че пшеницата в световен мащаб

...
Финансовият министър Асен Василев предупреди, че пшеницата в световен мащаб
Коментари Харесай

Асен Василев: Пшеницата може да поскъпне тройно през зимата

Финансовият министър Асен Василев предизвести, че пшеницата в международен мащаб може да нарастне двойно до тройно през идващата зима, в случай че Брюксел незабавно не създаде обединен механизъм за експорт на зърно, който да разрешава то да се експортира единствено за нуждаещите се страни, като тези в Африка. Прогнозата на вицепремиера се случи във вторник при откриването на Международния стопански конгрес в София.

Проблемът

“Русия и Украйна сега не изнасят зърно и в случай че Европа не предприеме ограничения, цената му тази зима ще се удвои и утрои. Повечето количества зърно са изкупени от Китай, а страните, които имат най-голяма потребност от нея, като тези в Северна Африка и Средния Изток, няма да могат да си я разрешат “. Това би означавало всеобщо повишаване на храните в Европа и сериозна бежанска вълна “, предизвести той.

Той добави, че газът се употребява като политическо оръжие, “предстои да станем очевидци на това по какъв начин и зърното се употребява като оръжие “, сподели още Василев.

Решението

Едно от предложенията на Василев е да се задейства член 15 и всеки експорт на зърно отвън Европейски Съюз да се утвърждава от Европейска комисия и следователно то би могло да доближи до страните, които имат потребност, а не до този, който предлага най-висока цена. Това би разрешило понижаване на цените в Европа, пренасочване на ресурсите там, където са най-необходими, и отбягване на филантропична злополука.

“Подобно взаимно изпитание, обаче, не е елементарно, не тъй като липсват принадлежности, а тъй като на Европа ѝ липсва подобен метод на мислене, който да ѝ разрешава да работи стратегически. Необходимо е да работим дружно, с цел да избегнем надвисналата икономическа война “, акцентира Асен Василев.

Министър Василев означи, че е належащо да се работи извънредно бързо на европейско равнище, с цел да се разрешат проблемите със зърното. Той изрази убеждението си, че следва да се появят и други проблеми, свързани със строителните материали, с неналичието на метали, за които също ще би трябвало взаимно изпитание: „ Това е и нашият зов към европейския дискурс през последните 6 месеца – да мислим и да действаме дружно. В Европа е належащо да се вземат бързи решения и да се пристъпи към още по-бързи дейности “.

Застой

Българското държавно управление още в първите седмици на войната на Русия в Украйна иницийра акция за закупуване на 1.1 млн. тона зърно, само че преди две седмици стана ясно, че самодейността е пред неуспех. Причината е, че, направено от Министерство на земеделието. Тази кино лентата трябваше да изкупува количествата от името на страната. Преди седмица от Министерство на земеделието даже показаха, че към този момент е отпаднала нуждата за изкупуване на зърно, тъй като започва жътвата и България чака доста добра годишна продукция.

Агенцията по вписванията отхвърля увеличавенето на капитала, тъй като изисква доказателства, че " сумата, с която се усилва капитала на сдружението е импортирана по сметката на сдружението ".

От обясненията на Министерство на земеделието излиза, че средствата са пстъпили в сметка на ведомството, което е принципал на компанията, и ще се дават на сдружението единствено след документално поискване за осъществяване на заплащания. Явно, де юре, сходен метод на нарастване на капитала на " Врана " ЕАД не се приема от Агенцията по вписванията и ведомството не дава зелена светлина, тъй като парите непосредствено не се преведени в сметка на компанията.

Операцията по изкупуването на зърно бе придружена с редица кавги. Към края на март стана ясно, че Министерство на земеделието е избрало държавната компания. До избора на тази компания се стигна след провал, като първо за осъществяването на тази интервенция бе определена държавната компания " Сортови семена-Елит ". Това не се случи, тъй като управлението на последната компанията отхвърли да извърши покупко-продажбите с претекст че няма механически и логистичен капацитет, не може да поеме отговорност за разходването на такава голяма сума и заедно подаде едномесечни предупреждения за овакантяване. Земеделският, тъй като управлението на сдружението било близо до ГЕРБ.

Успоредно с това опозицията и Мая Манолова огласиха информации, че ще се платят големи комисионни на брокери по покупко-продажбите със зърно от 2 млн. лева до 40 млн. лева По-късно в изявление за Mediapool зам.-министърът на земеделието и ще има единствено за стоковите тържища, през които ще станат покупко-продажбите. Държавата ще употребява брокери на Държавния запас, които са държавни чиновници на заплати и не получават комисионни за покупко-продажбите, които осъществят.

Държавата възнамерява да закупи 700 000 тона хлебна пшеница и 325 000 тона слънчоглед за 1.1 милиарда лева и се отхвърли от първичните си проекти да изкупува и 450 000 тона фуражна пшеница и 500 000 тона царевицата.

През април лъсна нов скандал. Фермерите се оказаха недоволни от цените, които готви страната за изкупуване на зърното - до 570 лв. на звук без Данък добавена стойност за пшеница и до 1400 лв. за звук за слънчоглед.

Парите за обезпечаване на изкупуването на зърното бяха обезпечени от НЕК, от която се изиска да върне на бюджета предварително предоставения ѝ бюджетен заем през 2016 година в размер на 1.176 милиарда лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР