Финансовият министър Асен Василев предлага инхаус процедурите, по които се

...
Финансовият министър Асен Василев предлага инхаус процедурите, по които се
Коментари Харесай

Асен Василев иска бърза забрана на инхаус процедурите

Финансовият министър Асен Василев предлага инхаус процедурите, по които се строят огромни инфраструктурни обекти в страната, като автомагистрала „ Хемус “ да вземем за пример, да бъдат неразрешени. Същото предпочитание имаше и служебният кабинет „ Донев “, само че поради несигурната политическа конюнктура ограниченията по този начин и не бяха осъществени до дъно. Сега измененията в Закона за публичните поръчки за качени за публично разискване по бързата процедура, в 14-дневен период.

Като причина за бързането се показва, че законопроектът вкарва ограничения, които отразяват задължения в Плана за възобновяване, само че и транспонирането на европейски наставления.

Всяко едно закъснение при въвеждането им ще окаже отрицателно въздействие върху усвояването на средства от европейски фондове, се показва в претекстовете. Промените, които се отнасят до вярно транспониране на използваните европейски наставления, целят премахване на основни несъответствия с европейското законодателство и всяко закъснение ще докара до започване на наказателна процедура против България от страна на Европейска комисия и налагането на финансова глоба.

Досега законодателството се мотивираше с европейска инструкция за случаите, в които държавно ведомство разпорежда непосредствено на обвързвано дружество действия, за които по принцип е належащо да разгласи социална поръчка.

Според Асен Василев обаче тази инструкция е тълкувана прекомерно разширено и това е разрешавало до момента на здравната каса и на пътната организация да заобикалят закона, пишат от „ Продължаваме промяната “ във Фейсбук страницата си.

Припомняме, че служебното държавно управление „ Донев “ се опита на два пъти да ограничи инхаус практиките. Първият път измененията бяха обявени през октомври предходната година и даже минаха на първо четене в 48-ото Народно събрание, като всички политически сили тогава дадоха поръчка за тотално прекрояване на текстовете. Заради разпускането на Народното събрание обаче законопроектът не бе признат на второ четене.

Същият законопроект бе утвърден на съвещание на Министерския съвет и в средата на април тази година, само че до входирането му в Народното събрание по този начин и не се стигна.

Порочната инхаус процедура стана известна през 2021 година, по време на служебния кабинет на Стефан Янев. Тогава районният министър Виолета Комитова разкри, че държавното сдружение „ Автомагистрали “ е превъзлагало действия на частни компании, само че под прикритието на контракти за наем на техника и доставки на материали. Практиката е употребена при градежа на сектори от автомагистрала „ Хемус “, скоростния път Видин – Ботевград, укрепването на свлачища, поправки на язовири и удълбочаването на пристанище Варна.

Освен това строителите под прикритие са получавали големи задатъци. По-късно някогашният министър на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков разкри скица, при която част от парите за лот 5 на автомагистрала „ Хемус “ са изнасяни в чували или са употребени за строителството на хотели.

Малко по-късно постоянният кабинет „ Петков “, при който финансов министър бе още веднъж Асен Василев, дефинира градежите като противозаконни и заплащанията към компаниите бяха спрени.
Предложенията за промени в този момент
Василев предлага да бъде анулирана наредба в Закон за обществените поръчки, която разрешава на Националната здравна каса и Агенция „ Пътна инфраструктура “ да подписват контракти без осъществяване на социална поръчка. Като претекст се показват две европейски наставления – Директива 2014/24/ЕС и Директива 2014/25/ЕС.

Подобни случаи съставляват казуистичен метод, който е в прорез с уредбата на изключенията в използваните наставления. Освен това, съгласно Европейска комисия въвеждането на изключения, отвън посочените в директивите е неприемливо, а категорично плануваните в тях следва да се поясняват и ползват строго стеснително. “

Прецизира се наредба по отношение на изключението за поръчки, възлагани от секторни възложители на обвързвано дружество. Средният общ оборот на предприятието за последните три години, осъществен от поръчки в интерес на съответния възложител би трябвало да е минимум 80 на 100 от всички предоставяни от него услуги, а освен по отношение на идентичните и сходни услуги.

За реализиране на по-пълно сходство с Директива 2014/24/ЕС са препоръчани промени, свързани с опцията да се изисква аргументация при извънредно удобни оферти за цени, когато има единствено две или по-малко оферти. При подадени две оферти ще се взема поради междинната стойност на всички като база, въз основа на която ще се преценя дали някое от тях е по-благоприятно с повече от 20 на 100.

Втората група промени са свързани с осъществяване на уговорките, заложени в НПВУ. Част от тях са ориентирани към понижаване на неконкурентното възлагане при потребление на процедури на договаряне без съобщение и на поръчките, предоставени въз основа единствено на една оферта.

Друга мярка, в осъществяване на НПВУ, е препоръчаното прецизиране на дефиницията на „ изключителни условия “, обвързвана с използване на едно от основанията за осъществяване на процедурата договаряне без съобщение. С новата редакция се стеснява доста обсегът на понятието, като се чака това да докара до в допълнение ограничение на случаите, в които се употребява тази процедура.

Заложено е основаване на съвещателен съвет към министъра на финансите като спомагателен орган при реализиране на контролната активност в региона на публичните поръчки. В състава му ще се включват всички органи и звена на негово послушание, които са с контролни и методически пълномощия в системата на публичните поръчки – представители на Министерството на финансите, Агенцията по публични поръчки, Агенцията за държавна финансова ревизия, Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ и други

Предложени са промени в административнонаказателните разпореждания. Изменението се отнася до двукратно завишаване размера на глобите за нарушавания на Закон за обществените поръчки, с което се удовлетворява условието на мярката по НПВУ за определяне на ефикасни и възпиращи наказания при нарушавания на разпоредбите за възлагане на публични поръчки.

Третата група промени са свързани с подготовката за участие на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и привеждане на националното законодателство в сходство с Препоръка на Съвета за възстановяване на осъществяването на политиката по околна среда при публичните поръчки /OECD/LEGAL/0311/. Предлага се въвеждане на обвързване за обществените възложители да слагат екологични условия при възлагане на поръчки за доставки и услуги с прагови стойности.

Последната група промени цели прецизиране на настоящата нормативна уредба с оглед превъзмогване на установени проблеми в практиката на възложителите. С редакцията се цели ясно установяване кръга на лицата, на които пълномощията могат да бъдат делегирани, тъй че да се очертаят границите на прекачване на отговорността за разходване на публични средства.

С цел превъзмогване на неправилна процедура на възложителите и отбрана на съществени правила на закона е препоръчана възбрана в случаите на осъществяване на процедура на договаряне без съобщение да подписват контракт на цена по-висока от финансовия запас, за който в миналата открита или лимитирана процедура са показали, че не може да бъде надхвърлен.

С препоръчаната смяна в член 117а се цели превъзмогване на спорно пояснение по отношение на приложимостта на наредбата по повод индексиране цените на договорите, когато за съответния предмет няма утвърдена методика. Същевременно наредбата е прецизирана с оглед премахване на несъгласие, по отношение на използването на утвърдена методика в хипотезата на член 116, алинея 1, т. 1.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР