Финансовият министър Асен Василев е осъден да плати обезщетение от

...
Финансовият министър Асен Василев е осъден да плати обезщетение от
Коментари Харесай

Каримански осъди Асен Василев за 5000 лв.

Финансовият министър Асен Василев е наказан да заплати обезщетение от 5000 лв. на някогашния народен представител от „ ИТН “ (ИТН) Любомир Каримански за клеветническо изказване.

Това излиза наяве от решение на Софийския градски съд (СГС), където Каримански е предявил иск за 26 000 лв. против Василев,

Той е поради изявление на финансовия министър пред „ Дарик “ през април 2022 година, когато Каримански беше началник на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и претендент на Има Такъв Народ за шеф на Българската национална банка (БНБ). По това време пък „ Продължаваме промяната “, на която Василев е съпредседател, беше издигнала кандидатурата на Андрей Гюров.

В изявлението Асен Василев споделя, че Гюров има безупречна известност и на въпрос дали това значи, че Каримански няма такава, той дава отговор:

 „ Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той самичък каза… той е поставил подписа си под документ, с който 1 милион, мисля, че лв., на инвеститор на банката, на която той е бил изпълнителен шеф, са били откраднати “.

Става дума за случай от 2015 година, разказан първо в изданието „ Е-Вестник “, а преди две години и от „ Bird “, обвързван с времето, когато Каримански е бил изпълнителен шеф на „ Инвестбанк “. Тогава банката е изплатила близо 1,2 млн. лв. на обществено слаб жител, който се записал като шеф на компанията „ ДИГ-94 “, която по това време водела дело против „ Инвестбанк “ за изчезнали пари. След като компанията спечелила делото на втора инстанция, фиктивният шеф на компанията бил вписан и банката възстановила сумата на него. Измамата била разкрита, след което компанията съумяла да си възвърне дължимото.

Пред съда Каримански изяснява, че изказванията на Асен Василев са погрешни, а той не е осъждан нито за кражба, нито за друго закононарушение, а и никой не е имал искания против него за откраднати суми с негов автограф. Каримански отхвърля и самичък да е казвал, че се е подписал под документи за кражбата на 1 млн. лв..

Затова той е изискал обезщетение от 26 000 лв., като сочи, че изявлението на Василев е уронило престижа му в обществото, засегнало е достолепието и положителното му име, провокирало е здравословни проблеми и прочувствено напрежение у него, а и се тормозил за здравето на родителите му, които са се засегнали от опозоряването на сина им.

Асен Василев пък декларира, че самата банка е удостоверила двукратно заплащане – един път по съглашението с фиктивния шеф и повторно - чрез асимилиране на гаранцията, импортирана по сметка на Върховен касационен съд за прекъсване на осъществяването на втората инстанция. Той сочи, че няма по какъв начин Каримански да се е засегнал тъкмо от неговото изявление, тъй като надалеч по-рано са били оповестени журналистически материали по случая с внушения, че става дума за машинация.

В решението си арбитър Стилияна Григорова написа първо, че е неприемлива злоупотребата със свободата на словото, когато води до накърняване на непознати права и законни ползи. Според нея, с изключение на персоналното си мнение, че Каримански не има нужните нравствени качества за Българска народна банка, Асен Василев е внушил на публиката негова съпричастност към лъжлива скица за 1 млн. лв..

В правосъдното решение съдия Григорова акцентира, че фактически Асен Василев е приказвал за към този момент прочут случай, който е добил известност в медийното пространство, а това понижава интензитета на вредите за Каримански съответно от изявлението на министъра.

„ Не може да се споделят доводите на ищеца, че е бил сюрпризиран от казаното от Василев. Същевременно, изявлението изхожда от авторитетна обществена персона, което му придава спомагателна тежест и значимост в публичното схващане “, добавя арбитър Григорова, като акцентира, че мненията на Василев за Каримански са го показали като съизвършител в закононарушение, за което няма освен влезнала в действие присъда, само че и повдигнато обвиняване.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР