Финансовият директор Сергей Влайков, изпълнителният директор Йоанис Пападимитриу и мениджърът

...
Финансовият директор Сергей Влайков, изпълнителният директор Йоанис Пападимитриу и мениджърът
Коментари Харесай

"София Мед": Първа печалба след нов фокус

Финансовият шеф Сергей Влайков, изпълнителният шеф Йоанис Пападимитриу и мениджърът " Маркетинг и бизнес развиване " Петрос Дацис (отляво надясно) чакат растежът на продължи

© Цветелина Белутова Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Двигателят на растежа на компанията в идващите години ще бъдат автомобилната промишленост и електротехниката. Още по тематиката
Най-много активи: В сезона на вложенията

През 2017 година благосъстоянието на 50-те най-големи по активи предприятия в страната пораства с 2 милиарда лева и доближава до 62 милиарда лева
4 юли 2018
Най-динамичните: Шампиони са горива, метали и произвеждане

Бизнесът на най-бързо растящите 50 компании се форсира приблизително с 47% през 2017 година
4 юли 2018
Най-големите компании за метали: Под натиска на ниските цени

Поевтиняването на металите намали приходите на фирмите в бранша, само че облагите са по-добри
5 юли 2017
Металургия: Събуждане при металите

Металургичният бранш регистрира положителни резултати през предходната година, само че прогнозите за 2017 година са внимателни
17 мар 2017
Антон Петров: Изкривяването на пазара дава преимущество на съперниците на открито

Председателят на Българската асоциация на металургичната промишленост в изявление за " Капитал "
17 мар 2017
Три години откакто производителят на медни произведения " София Мед " взема решение да промени фокуса си и от архитектурни артикули да се насочи главно към такива за промишлеността, резултатите към този момент са налице. През предходната година компанията усилва приходите си с близо 50% и съумява за пръв път от 2006 година да излезе на облага.

Част от този растеж сигурно се дължи на повишаването на медта с 26% през 2017 година Големият пробив обаче идва с новата тактика и въвеждането на артикули за автомобилната промишленост, чийто напредък дава обещание компанията да продължи да усъвършенства резултатите си. Такива са и прогнозите й най-малко за идващите пет години.

Стратегия за преход

Преходът, несъмнено, не става за една нощ, а е предшестван от промени в структурата и мениджмънта на компанията. " Първо трябваше да намерим ноу-хау и верните хора ", споделя изпълнителният шеф Йоанис Пападимитриу. Компанията назначава нов търговски шеф, който дълги години е работил в региона на конекторите - устройствата, които се употребяват за свързване на електрически вериги и които имат необятно приложение в автомобилната промишленост. Договаря съдействие с японската Dowa Corporation за трансфер на ноу-хау и от 2017 година в компанията непрекъснато работят двама японски инженери. " София Мед " става също и по- " мултинационална " – в екипа й влизат експерти от Гърция и Германия, притегля за консултанти и учени от други страни. " Всичко това ни даде опция да подобрим качеството и да разтеглим производството на индустриални артикули ", посочи Пападимитриу. И добави: " Започнахме да произвеждаме специфични сплави и доста се гордеем, че през днешния ден доставяме такива сплави даже и на съперниците си в Германия и Япония. "

В момента заводът продължава да прави материали за строителството, само че те към този момент не са съществена част от производството. За сметка на това портфолиото му включва разнообразни други артикули от мед и медни сплави. Сред тях са ленти за конектори за автомобилостроенето, само че също разнообразни типове други ленти, листове, плочи, шини, прътове, дискове, съставни елементи и профили, които се употребяват в електротехниката, електрониката, машиностроенето, енергетиката, телекомуникациите и така нататък Наскоро сдружението получи и основния документ IATF 16949:2016, който е условие на автомобилната промишленост в международен мащаб.

Една от огромните промени в компанията е ангажирането на повече младежи в управлението. " Дадохме им опция да приложат концепциите си и да развият компанията ", споделя Пападимитриу. Голяма част от хората, които в този момент дават отговор за производството и планирането, са почнали като оператори в завода. През 2014 година " София Мед " основава и специфичен отдел за развиване на процеси и артикули, където също работят младежи, израснали в компанията. " Винаги съм казвал, че на младите би трябвало да се дават отговорности. Когато това се комбинира с опита на нашите консултанти и японските сътрудници, се получава ", уточни Пападимитриу. " Освен това имаме доста интензивна стратегия за образование ", добави заместител изпълнителният шеф Сергей Влайков.

С нова скорост

Новите артикули излизат на пазара през 2016 година и по думите на Пападимитриу още тогава се виждат първите сигнали, че нещо в компанията се трансформира за положително. Резултатите пък идват през 2017 година и се виждат в доклада.

Според Влайков, който е и финансов шеф, през първото тримесечие на 2018 година резултатите са даже още по-високи. " Това е тренд от 2016 година насам и главната причина за него е смяната. Тя в този момент се материализира в числата ", сподели той. От компанията чакат растежът на продажбите и рентабилността да продължат през тази и идващите 5 години по отношение на проектите за развиване на индустриалните артикули. " Имаме доста добър капацитет за спомагателен напредък ", разяснява Влайков. По думите му от предходната година се следи и възстановяване на салдото на компанията, която към този момент е доста по-стабилна финансово.

Двигателят на растежа в идващите години ще бъдат автомобилната промишленост и електротехниката, в това число развиването на електрическите автомобили. " Затова обръщаме особено внимание на конекторите ", сподели Петрос Дацис, управител " Маркетинг и бизнес развиване ".

След 200 млн. евро вложения

Заводът създава разнообразни артикули от мед и медни сплави, в това число към този момент и ленти за конектори за автомобилостроенето

[ " София Мед " ] Промяната в компанията не е резултат от единична мегаинвестиция, а по-скоро от непрекъснати и целенасочени инвестиции. " Всяка година финансовите ни разноски са по към 10 млн. евро, само че огромната инвестиция беше направена в първите години след приватизацията, като от 2000 година до момента групата е вложила близо 200 млн. евро ", сподели Пападимитриу.

По думите на Влайков последните вложения са в три насоки. Едната е поддръжка на съществуващото съоръжение на топ равнище като технология, като задачата е да се усъвършенства представянето му във връзка с произвеждане, успеваемост и качество на продуктите. Другата тенденция е увеличение на потенциала, а третата е прекосяване към индустриални артикули. " Инвестирахме в няколко нови линии, с цел да стартираме производството на нови артикули, само че инвестирахме доста и в възстановяване на съществуващите машини ", сподели Влайков.

През предходната година е реконструирана пещта в завода и в този момент температурата й на работа доближава 900 градуса, с цел да може да се употребява за леене на специфични сплави. Закупен е и нов валцов стан, който ще бъде конфигуриран при започване на идната година. Инвестиция е направена също в леярната, с цел да се удвои потенциалът за произвеждане на месинг, а до края на годината ще има нови усъвършенствания, които ще разрешат да се удвои потенциалът за произвеждане на специфични сплави. Взето е решение и за инвестиция в линия за горещо покалаяване, която е нужна за производството на ленти за конектори.

Инвестициите в компанията се финансират по няколко канала, в това число с поддръжката на акционерите. През последните години капиталът е увеличаван няколко пъти, въпреки че при започване на 2017 година беше направено и понижение съвсем на половина за покриване на загуби. В момента капиталът на сдружението е 103.5 млн. лева Преди пет години пък " София Мед " получи 40 млн. евро дълготраен заем от Европейската банка за възобновяване и развиване и профсъюз от банки, който целеше да поддържа преструктурирането. Третият източник на финансиране са лични средства. " Последната година компанията излезе на облага и с тези средства също се поддържа по-нататъшният напредък ", сподели Влайков.

" София Мед " vs Made in Germany

Софийският цех продава продукцията си в целия свят, само че главната цел e Европа плюс страните от средиземноморския район и Африка. " В момента имаме доста положителни продажби в Съединени американски щати и Южна Корея ", сподели Пападимитриу. По думите му в Европа има няколко компании с профила на " София Мед " и всички те са основани в Германия, като на две от тях българското дружество продава продукция. " За да е сполучлив един цех на европейския пазар, би трябвало да е по-добър от немските ", споделя Пападимитриу. И прецизира: " Първо, тъй като България е най-после на континента и лишава повече време да се доставят материалите. И второ, Made in Bulgaria би трябвало да се бори с Made in Germany. "

От компанията не преглеждат повишаващите се разноски за труд в България като проблем, а като част от разходната конструкция. " Всички знаят, че разноските за труд тук са ниски и България се пробва да увеличи заплатите по-близо до европейските. Едва ли някой предприемач чака те да се замразят ", споделя Влайков. По думите му тези разноски би трябвало да се преглеждат дружно с продуктивността. " Ако тя пораства, тогава и заплатите порастват и това не е проблем ", прибавя той.

Макар че за момента пазарни опасности не се обрисуват, от компанията показват, че вероятно закъснение на стопанската система би имало дребен резултат върху бизнеса на " София Мед ", защото тя не е пазарен водач. " Икономиката се движи на цикли, има растежи и спадове, само че това, което е значимо, е, че спрямо преди не сме толкоз уязвими, защото се преместихме от архитектурния бранш към индустриалния, който е доста по-стабилен ", разяснява Влайков. " Имаме по-широк портфейл и доста по-широка индустриална база, тъй че можем да се нагаждаме съгласно обстановката и търсенето ", добави Дацис. Гръцката група с три български завода

" София Мед " е правоприемник на тогавашния Комбинат за обработка на цветни метали, който беше приватизиран през 2000 година Компанията е благосъстоятелност на ElvalHalcor - част от холдинга Viohalco, който има фабрики за произвеждане на мед, алуминий и стомана в осем страни. В България металургичната група е притежател също на производителя на алуминиеви артикули " Етем България " и на " Стомана Индъстри " – Перник. Преди няколко години холдингът смени регистрацията си от Гърция в Белгия и реалокира акциите си за търговия от атинската борса на Euronex, с цел да улесни достъпа си до интернационалните финансови пазари. За 2017 година групата регистрира 3.7 милиарда евро доходи, а облагата й преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) е в размер на 302.5 млн. евро. Най-голям дял в холдинга има гръцката фамилия Стасинопулос. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР