Финансовият дефицит във Фонд Сигурност на електроенергийната система“ е достигнал

...
Финансовият дефицит във Фонд Сигурност на електроенергийната система“ е достигнал
Коментари Харесай

Фондът за енергийна сигурност е докаран до 1 млрд. лв. дефицит

Финансовият недостиг във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ е достигнал 1 милиарда лева към днешна дата. Запълването му обаче е комплицирана задача за политиците, а един от разновидностите е сметката най-после да платят потребителите. Нарастващата опасност в енергетиката беше една от тематиките, дискутирани по време на кръгла маса на тематика „ Промени в електроенергийния пазар на едро и дребно – благоприятни условия и проблеми “, проведена от Института за енергиен мениджмънт.
Дупката пораства
За неналичията във Фонда заприказва ръководителят на енергийната комисия и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев. Според него неналичието на средства е доста притеснителна и няма елементарно решение. А аргументите са няколко – понижаването на цената на електрическата сила, което намалява приходите във Фонда с 5%; внезапното понижаване на цената на въглеродните излъчвания, които в края на 2023 година се сринаха до 49 евро от 88 евро на звук, планувани от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР); не на последно място са и разноските на Фонда за погашение на обезщетенията за бизнеса поради високите цени на тока, които към края на 2023 година надвишиха 5.3 милиарда лева
Какви са решенията
Недостигът на средства беше избран като огромен проблем и от зам. енергийния министър Ива Петрова, която не даде съответно решение, само че съобщи, че се работи по намирането му в скоро време. Намирането на пари за запълване на недостига във Фонда не е елементарно, защото източник на доходи няма.

Вариант е да се върне по-високата цена на въглеродните квоти, което обаче не се чака, защото европейските страни се ориентират към затваряне на въглищни централи по-рано от плануваното “, изясни Иван Иванов.

Според Делян Добрев има справедливи аргументи да го има този недостиг, само че не са взети ограничения в точния момент. Според него един от методите да се запълни дупката е през цената на тока за потребителите. Той обаче изрази вяра да не се стига до него.

Ако би трябвало да бъде платено от потребителите, това би означавало 20% нарастване на тока за всички – и за бизнеса, и за семействата “.

Друг вид за запълване е през бюджета, стига да има средства. Според Добрев оповестените от Министерството на финансите 1 милиарда лева остатък в държавния бюджет към края на февруари са „ подправени “, защото са обект на “една счетоводна интервенция ”.

Председателят на Фонда Диан Червенкондев сподели, че в Закона за енергетиката е записано, че парите може да дойдат от бюджета и той може да " оказва помощ ", откакто се дефинира какъв брой средства са нужни за обезщетенията на крайните доставчици.

Връщането на такса „ обвързване към обществото “ също е опция, посредством която да се съберат средствата. Този ред във фактурата последно беше 18 лева, когато беше отстранен преди години, сподели Добрев. 

Сега би трябвало да го върнем този ред и на него да напишем 30 лева, или 3 ст. на MWh, единствено с цел да се запълни този недостиг “, изясни Добрев.

Според него обаче би трябвало да се търсят други възможности и връщането на такса „ обвързване към обществото “ не би трябвало да се случва.

Една такава опция е увеличението на % от приходите на производителите и търговците на електрическа енергия, който се внася във Фонда. Към момента той е закрепен с разпоредба на 5%.

Проблемът с неналичието на средства обаче е продължителен и не може да бъде решен единствено с еднократни дейности.

Проблемите на Фонда са свързани със положението на обществените финанси, счита основният икономист във Института Калоян Стайков. Според него би трябвало да се усили прозрачността на Фонда, „ с цел да не се чудим кое държавно управление по какъв начин борави с парите в него “.
Фондът е подготвен за либерализацията
Въпреки финансовите проблеми, ФСЕС бил подготвен за либерализацията на пазара на ток от 1 юли тази година. Именно от него ще бъдат изплащани обезщетенията към крайните доставчици за разликата в цената, на която го купуват, и на която го продават.

За юли Фондът се е подготвил за навлизането на новия регулаторен интервал ”, съобщи ръководителят му Диан Червенкондев.

Пред Economic.bg той разяснява, че има заделени задоволително средства за обезщетенията, само че към момента не се знае какъв брой ще са нужни, тъй като това се дефинира от регулатора, а с решение на Министерския съвет би трябвало да се дефинира закрепената цена за бита.

Очакванията му, по отношение на сегашната цена на тока, годишно тези обезщетения да възлизат на 300 – 400 млн. лева. 

Според Делян Добрев обаче проблем има и " в случай че го нямаше този недостиг, ЕРП-тата щяха да купуват тока от свободния пазар, само че разликата сред цената на тока от свободния пазар до контролираната цена за бита щеше да се покрива от Фонда и нямаше да има безусловно никаква разлика за битовия консуматор в идната година и половина ".

По думите му в този момент нещата не стоят по този начин, тъй като пари за обезщетения във Фонда няма и би трябвало да бъде набавен този 1 милиарда лева отнякъде.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР