Финансовите решения, които хората вземат, когато прехвърлят тридесетата си годишнина,

...
Финансовите решения, които хората вземат, когато прехвърлят тридесетата си годишнина,
Коментари Харесай

CNBC посочи три финансови грешки, които хората над 30 г. допускат

Финансовите решения, които хората вземат, когато трансферират тридесетата си годишнина, могат да имат огромно въздействие върху живота им в бъдеще.

„ Парите са инструмент. Когато се научим да използваме парите умно, можем да живеем живота си по този начин, както искаме”, споделя Маргарита Ченг, сертифициран финансов планьор и създател на консултантската компания Blue Ocean Global Wealth.

Изданието CNBC показва три съществени финансови неточности, които всеки би трябвало да заобикаля, до момента в който към момента е на тридесет и... години.

1. Липсата на финансови цели

Ако към момента нямате никакви цели свързани с пари, то навършването на 30-годишна възраст е положително време да създадете както кратковременен, по този начин и дълготраен финансов проект, споделя Раян Маршал, специалист във финансовото обмисляне в компанията Ela Financial Group.

„ Почти всеки 60-годишен човек, който срещам, счита, че е трябвало да стартира да мисли за пенсиониране и финансови цели, когато е бил в своите тридесет години или даже по-млад”, споделя Маршал.

Независимо дали желаете да пестите пари за пенсия, да създадете фонд за незабавни случаи или да купите дом, в никакъв случай не е прекомерно рано да започнете да планирате, излиза наяве от думите на Дъглас Боунпарт, президент и създател на Bone Fide Wealth.

„ Липсата на сложени цели е най-голямата неточност, която хората вършат през тридесетте си години, защото слагането на цели обезпечава финансова тенденция и устаноява периоди за постигнаето на чудесни неща в живота, като финансова самостоятелност, покупка на дом, семейство и пускане на личен бизнес”, споделя той.

Добър метод да започнете е да вземете съвет от Кумико Лов, създател на уеб страницата The Budget Mom. Самотна майка и бизнесмен, тя съумява да погаси дълг от над 77 хиляди $ единствено за 8 месеца, употребявайки образни принадлежности и таблици за обмисляне.

Потребителите могат да употребяват инструментите на Лов с цел да възнамеряват в кратковременен проект или да си слагат по-дългосрочни цели, като такива за които са нужни 5 или 10 години с цел да се осъществят.

Когато приключите с това обмисляне, идва ред на по-конкретните цели, поучава Лов.

2. Не спестявате за старини

Финансовите специалисти непрекъснато приказват за значимостта на спестяванията за старини – колкото по-рано, толкоз по-добре.

„ Човек в своята тридесета годишнина има опцията да употребява силата на комплицираните лихви, където даже дребна сума вложени средства може да нарасне доста в дълъг интервал от време”, споделя Калеб Падок, специалист във финансовото обмисляне в Ten Talents Financial Planning.

За разлика от простата рента, която натрупа рентабилност само върху парите, които са вложени, комплицираната такава носи възвръщаемост върху към този момент насъбраната рентабилност. Това значи, че вашите пари се усилват правопропорционално на времето, в което държите въпросната инвестиция.

„ Не можете да върнете времето обратно, когато пристигна моментът да отделите настрани за вашето бъдеще, тъй че това е грешката, която желаете да избегнете”, споделя Падок, съветвайки 15% от прихода да се заделя за бъдещето.

3. Не следите разноските си

След навършване на 30-годишна възраст, човек би следвало да поддържа домашно счетоводство, с цел да знае къде отиват парите му.

„ Харченето без мисъл на ежедневна база може да бъде най-големият унищожител на положението ви във времето”, споделя Кристин О’Кифи Мерик, финансов консултант в O’Keeffe Financial Partners.

„ Харченето на по-малки суми в сравнение с изкарвате е ключа към акумулирането на положение. Не е елементарно, само че пък е просто за реализация”, споделя тя.

За да избегне прекомерните разходи, човек би трябвало да проумее навиците си. Стартирайте с мониторинг на разноските си за интервал от 30 дни, поучава Дъглас Боунпарт.

След като запишете всяка покупка и парите дадени за нея през месеца, ще започнете да забелязвате къде тъкмо отиват парите ви и какво можете да ограничите.

„ Една от най-важните елементи на персоналните финанси е постигането на баланс сред удобен метод на живот и постоянни спестявания. Единственият метод да постигнете този баланс е незабавно да разберете по какъв начин идват и си отиват парите във вашия живот”, споделя Боунпарт.

Освен това е добре да се заобикалят моменти, когато да вземем за пример получите покачване и започнете да харчите повече, поучава Арън Греъм, финансов консултант в Abacus Planning Group.

Хората постоянно вършат тази неточност, тъй като имат вяра, че заслужават да харчат повече или тъй като гледат по какъв начин други хора могат да си разрешат сходен метод на живот, счита той.

„ Вашите разноски са тъкмо това, което са – ваши. Притежавате ги”, прибавя Греъм.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР