Финансовите отчети на малко над 15 000 фирми са били

...
Финансовите отчети на малко над 15 000 фирми са били
Коментари Харесай

Под 10% от българските фирми имат независим финансов одит

Финансовите доклади на малко над 15 000 компании са били заверени от самостоятелни инспектори през предходната година. При сред 200 000 и 300 000 настоящи предприятия у нас това е извънредно невисок брой, означиха от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

На конференция през вчерашния ден управлението на института се опълчи на настояванията на работодателските организации за незабавни промени в Закона за счетоводството, с които от наложителен финансов одит да се освободят хиляди дребни и междинни предприятия, съобщи в. " Сега ".

За задачата работодателите упорстват двойно да се завишат праговете за балансовата стойност на активите и приходите от продажби, като се изравнят с критериите за малко дружество. Те упорстват също по този начин да се отстрани наложителното одитиране на акционерните сдружения , когато те нямат продажби и нает личен състав.

Тези промени ще освободят от бюрократичната тежест близо 6500 предприятия, което ще им спести общо 13 млн. лева, демонстрират сметки на работодателските организации.

Бизнесът даже упрекна страната, че през 2016 година, когато е въведена директивата за наложителния самостоятелен финансов одит, съзнателно е бил раздут обсегът му, с цел да се обезпечи работа на инспекторите.

Промяната в Закона за счетоводството ще бъде гледана в данъчния пакет за 2019 година, който се разисква в Народното събрание. Позицията на бизнеса към този момент срещна поддръжка от " Обединените патриоти ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР