Финансовите министри от групата на Г-7 обявиха плана си за

...
Финансовите министри от групата на Г-7 обявиха плана си за
Коментари Харесай

Г-7: Незабавно трябва да се въведе таван на цените на руския петрол

Финансовите министри от групата на Г-7 оповестиха проекта си за налагане на пределни цени на съветския нефт. Целта на мярката е да се бори с инфлацията в световен мащаб, като в това време нанесе удар на способността на Москва да финансира войната си в Украйна, съобщи американския министър на финансите Джанет Йелън.

Мярката цели да понижи облагите на Русия и способността й да финансира експанзията си, се споделя в заключителния документ от срещата на финансовите министри от Г-7. В текста е посочено още, че се планува таванът на цената " да ограничи въздействието на войната върху световните енергийни цени, най-много в страните с ниски и междинни приходи “.

Съгласно проекта на Г-7, на фирмите ще бъде разрешена търговия с съветски нефт и петролни артикули, единствено в случай че те се продават под пределната цена. Това може да бъде реализирано като бъде предотвратено превозването на съветски нефт по море, в случай че не е бил закупен под пределната цена, е записано в документа на Г-7.

До момента няма детайлности каква ще бъде пределната цена. В заключителния документ се отбелязва, че тя ще бъде " разисквана обществено, ясно и транспарантно “. Очаква се това да стане в идващите няколко дни.

Преди оповестяването на решението на Г-7, Кремъл предизвести, че налагането на пределни цени на съветските нефт и петролни артикули, може да докара до ответни ограничения. " Компаниите, които ползват пределни цени, няма да получават съветски нефт “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. " Приемането на сходно решение ще докара до забележителна дестабилизация на петролния пазар “, добави той.

Китай и Индия, които са едни от огромните търговски сътрудници на Русия, евентуално ще откажат да се придържат към политиката на Г-7 за съветския нефт, считат анализатори. До момента нито една от двете страни не е подкрепила глобите, които западните страни постановиха на Москва поради нашествието в Украйна.

Г-7, или Групата на седемте, е организация на водещите стопански системи, които преобладават световната търговия и интернационалната финансова система. Тя включва Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Англия и Съединени американски щати. Другите две огромни стопански системи – Индия и Китай – не са в групата Г-7. Някои западни политици показаха опасения, че без присъединяване на Пекин и Ню Делхи, налагането на пределни цени на съветския нефт няма да има необикновен резултат. И двете страни усилиха покупките си на съветски нефт от началото на войната в Украйна, отбелязва организация “Ройтерс ".

Цените на петрола и природния газ скочиха внезапно поради войната в Украйна и дефицита на енергийни източници. Европейският съюз възнамерява да наложи ембарго на съветския недопечен нефт от 5 декември, като то ще се отнася до транспортираната в танкери суровина, както и тази, която минава през множеството петролопроводи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР