Финансовите министри от еврозоната, известни като Еврогрупа, избраха след тайно

...
Финансовите министри от еврозоната, известни като Еврогрупа, избраха след тайно
Коментари Харесай

Ирландецът Паскал Донъхоу е новият шеф на Еврогрупата

Финансовите министри от еврозоната, известни като Еврогрупа, избраха след скрито гласоподаване финансовия министър на Ирландия Паскал Донъхоу за собствен нов ръководител, заяви Ройтерс.

Донъхоу завоюва във втория тур на гласуването след неоснователен първи кръг, в който никой от претендентите не завоюва неoбхoдимите 10 гласа. Ирландският финансов министър се изправи против Пиер Граменя и Надя Калвиньо, неговите сътрудници надлежно от Люксембург и Испания.

Той ще поеме поста от напускащия на 13 юли доскорошен ръководител на Еврогрупата Мариу Сентену. Неговият мандат ще бъде две години и половина и ще завърши в края на 2022 година

"За мен е огромна чест да бъда определен за нов ръководител на Еврогрупата. Очаквам с неспокойствие да работя с всички мои сътрудници от Еврогрупата през идващите години, с цел да осигуря заслужено възобновяване за всички страни членки, като посрещнем с увереност идните провокациите ", написа Донъхоу в Туитър.

"Като ръководител ще се стремя да изградя мостове сред всички членове на еврозоната и да се наемам интензивно с всички страни членки, с цел да подсигуряваме, че имаме основан на консенсуса метод за възобновяване на нашите стопански системи и на нашите общества “, показва Донъхоу в изказване след своя избор.

Той означи, че неговият непосреден приоритет ще бъде "да се очертае общ път напред към построяването на европейско възобновяване, подсилване на стопанската система на еврозоната и поощряване на резистентен и инклузивен напредък за страните членки и техните жители “.

Паскал Донъхоу управлява финансите на страната си от 2017 година и я върна в верния бюджетен път след тежка криза, преди пандемията още веднъж да утежни обстановката, написа Франс прес в негов портрет.

Именно поради импулса на този центристки министър на 45 години, с посивели слепоочия, женен и татко на две деца, ирландското държавно управление записва през 2018 година първия си бюджетен остатък след финансовата рецесия, която събори стопанската система на "Келтския тигър " 10 години по-рано.

На новия си пост този обожател на сагата "Междузвездни войни " (фигурки украсяват бюрото му) е изправен пред спешни обстановки за решение, измежду които се открояват заплахата от Брексит без съглашение в края на годината и пандемията от ковид.

Мерките за преодоляване на епидемията "издълбаха " огромна дупка - по-дълбока, в сравнение с през 2008-2009 година - във финансите на Ирландия, както и при сътрудниците й от еврозоната, отпред на която застава Донъхоу.

"Европейските жители наблюдават къде се намират в тази рецесия националните им стопански системи и европейската стопанска система и станаха по-обезпокоени и уплашени за бъдещето, работата и приходите си, разяснява Донъхоу. - Ние обаче имаме способността и поставихме основите за превъзмогване на тези провокации. "

Паскал Донъхоу е роден на 19 септември 1974 година в столицата Дъблин.

Завършва политика и стопанска система в дъблинския "Тринити колидж " и стартира кариерата си в частния бранш като кадър на мултинационалната компания Проктър енд Гембъл (Procter & Gamble) във Англия. Той се изкачва в йерархията и след шест години става шеф "Продажби и маркетинг " за Англия.

През 2003 година се завръща в родината си, където работи за колоса в алкохолните питиета Диаджео (Diageo), преди да се насочи към политиката.

През 2004 година той влиза в Градския съвет на Дъблин, а по-късно и в долната камара на Народното събрание след общите избори през 2011 година, от квотата на десноцентристката партия "Фина Гейл ".

От 2013 до 2016 година Донъхоу заема разнообразни постове в държавното управление: министър по европейските въпроси, превоза, туризма и спорта, публичните разноски и промени.

Когато Лио Варадкар става министър председател през 2017 година, назначава Донъхоу за министър на финансите. Той подчертава върху понижаване на недостига и се ангажира да сътвори "Република на опциите ".

Донъхоу пази извънредно ниския корпоративен налог от 12,5 % и се опълчва на желанието на Европейски Съюз да полза огромните цифрови компании ГАФА (Гугъл - Гугъл, Амазон - Amazon, Facebook - Фейсбук и Епъл - Apple). В Ирландия са ситуирани централите на американските софтуерни колоси.

Донъхоу активизира милиарди евро, с цел да помогне на затруднените компании по време на пандемията, когато безработицата набъбна неимоверно и брутният вътрешен артикул на страната се намали.

Той твърди, че Ирландия е посрещнала тази рецесия от мощна позиция с помощта на внимателната финансова политика през последните години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР