Финансовите министри от Европейския съюз ще обсъдиха в понеделник как

...
Финансовите министри от Европейския съюз ще обсъдиха в понеделник как
Коментари Харесай

Финансовите министри на ЕС обсъждат въвеждането на бюджет за еврозоната

Финансовите министри от Европейския съюз ще разискаха в понеделник по какъв начин да основат бюджет за страните, които споделят единната валута, с цел да оказват помощ на еврозоната да се интегрира по-тясно, осведоми Reuters.

Отправната точка е единодушие на водачите на Европейски Съюз от декември, съгласно което бюджетът на еврозоната би трябвало да бъде част от по-широкия, седемгодишен бюджет на Европейски Съюз, за който към момента следва да се дефинира точния му размер и характерности.

Бюджетът на еврозоната ще бъде за " конвергенция и конкурентоспособност " на 19-те страни, които споделят еврото, и на доброволни начала за тези страни, които са свързали своя обменен курс с Обменно курсовия механизъм (ERM ІІ) - двугодишната чакалня за еврото, към която България изяви публично предпочитание да се причисли в най-скоро време.

Очаква се сложна полемика, тъй като мненията се разграничават доста.

Франция, която има най-амбициозни проекти, настояваше за огромен, обособен фонд за еврозоната, финансиран от специфични налози и национални вноски.

Париж би желала парите да бъдат разполагаем за стабилизиране на стопанската система на еврозоната при положение на разтърсвания, както и за повишение на конкурентоспособността и за подкрепяне на доближаването на стопанските системи на страните.

Германия би предпочела дребен бюджет и нейният финансов министър Олаф Шолц огласи концепцията да го употребява, с цел да помогне да се заплащат компенсации за безработица в страни, които минават през стопански спад.

Холандия въобще не вижда потребност от бюджет на еврозоната.

" Това ще бъде сложна полемика, тъй като хората не са съгласни, " декларира старши формален представител на еврозоната, участващ в подготовката на договарянията.

Лидерите на Европейски Съюз желаят да вземат решение по отношение на окончателните характерности на бюджета през юни, защото договарянията за идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз, който възлиза на към 1% от брутния народен приход на Европейски Съюз, набират скорост.

Бюджетът на еврозоната би трябвало да бъде координиран с други политики на Европейски Съюз и да предстои на критерии и стратегически насоки от държавните управления на еврозоната, взеха решение водачите през декември.

Европейската комисия, която в последна сметка ще би трябвало да приготви окончателния вид на предлагането за бюджета на еврозоната, преди тя да стане закон на Европейски Съюз, до момента е предложила той да бъде 55 милиарда евро.

От тази сума 25 милиарда евро ще дойдат от бюджета на Европейски Съюз и ще бъдат употребявани за поддръжка на промените и доближаването сред стопанските системи, а останалите 30 милиарда ще бъдат заеми, обезпечени от бюджета на Европейски Съюз, за подкрепяне на вложения в страни, изправени пред краткотрайни стопански разтърсвания. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР