Финансовите министри на страните от еврозоната и ръководителите на Европейската

...
Финансовите министри на страните от еврозоната и ръководителите на Европейската
Коментари Харесай

България получи подкрепа, но не и дата за влизането в чакалнята на еврозоната

Финансовите министри на страните от еврозоната и ръководителите на Европейската централна банка приветстваха през днешния ден желанието на България да влезе в чакалнята на еврозоната, като се причисли към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз, заяви пресцентърът на министерството на финансите. В известие от два абзаца се показва, че на срещата са участвали министъра на финансите Владислав Горанов и шефа на Българска народна банка Димитър Радев.

Подробности не се дават, само че от известието на уеб страницата на европейската комисия не се вижда страната да е получила дата за влизането в чакалнята на еврозоната, каквито бяха предварителните упования. На днешната среща е дадена добра оценка на свършеното от България в региона на банковия контрол, финансовия бранш и качеството на институциите и ръководството. Изразено е и мнение, че е направено задоволително, с цел да може страната сполучливо да се причисли към валутния механизъм.

В известието се показва, че ЕЦБ и комисията ще следят ефикасното осъществяване на поетите задължения от България. Тепърва следва и взимане на решение по българското предпочитание.

В формалното известие се показва, че България може да се причисли по едно и също време към ERM II и банковия съюз, а цялостната оценка, преди взимането на формалното решение, се чака да е в границите на една година.

Подчертава се също, че след присъединение към ERM II от България се чака да поеме спомагателни задължения за реализиране на висока степен на стабилно икономическо развиване и доближаване досега на въвеждане на еврото. Има и апел българските управляващи да осъществят напълно следените от Комисията промени в границите на механизма за съдействие и инспекция в региона на правосъдната промяна и битката против корупцията, и проведената престъпност в България, предвид на тяхното значение за стабилността на финансовата система.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР