Финансовите министри на страните от еврозоната и ръководителите на Европейската

Финансовите министри на страните от еврозоната и ръководителите на Европейската ...

България получи подкрепа, но не и дата за влизането в чакалнята на еврозоната.Финансовите министри на страните от еврозоната и ръководителите на Европейската централна банка приветстваха днес желанието на България да влезе в чакалнята на еврозоната, като се присъедини към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз, съобщи пресцентърът на министерството на финансите. В съобщение от два абзаца се посочва, че на срещата са присъствали министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев.

Подробности не се дават, но от съобщението на сайта на европейската комисия не се вижда страната да е получила дата за влизането в чакалнята на еврозоната, каквито бяха предварителните очаквания. На днешната среща е дадена добра оценка на свършеното от България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението. Изразено е и мнение, че е направено достатъчно, за да може страната успешно да се присъедини към валутния механизъм.

В съобщението се посочва, че ЕЦБ и комисията ще наблюдават ефективното изпълнение на поетите ангажименти от България. Тепърва предстои и взимане на решение по българското желание.

В официалното съобщение се посочва, че България може да се присъедини едновременно към ERM II и банковия съюз, а цялостната оценка, преди взимането на официалното решение, се очаква да е в рамките на една година.

Подчертава се също, че след присъединяване към ERM II от България се очаква да поеме допълнителни ангажименти с цел постигане на висока степен на устойчиво икономическо развитие и сближаване до момента на въвеждане на еврото. Има и призив българските власти да осъществят изцяло наблюдаваните от Комисията реформи в рамките на механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност в България, с оглед на тяхното значение за стабилността на финансовата система.

Източник: dnevnik.bg